Sarajevski spomenik papi na čekanju zbog - kipara

Radiosarajevo.ba
Sarajevski spomenik papi na čekanju zbog - kipara

Projekt izgradnje spomenika papi Ivanu Pavlu II na trgu ispred sarajevske Katedrale Srca Isusova i dalje je zakočen, jer nije postignut konačni dogovor o finansijskoj konstrukciji za izradu spomenika s akademskim kiparom Hrvojem Urumovićem.

Novi prijedlog za spomenik Ivanu Pavlu II
Kad neće Sarajevo, onda hoće Dodik
Dodik nema ništa protiv spomenika Papi u Banja Luci
HDZ: Slučaj spomenika Papi je poraz Sarajeva
Izgradnja spomenika papi Ivanu Pavlu II 2010. godine
Odabrani autori za spomen-obilježje Ivanu Pavlu II

Lik Pape kojeg je za spomenik predložio Urumović oslonjen je na papinski štap kao simbol papinskog stolca, blago pognute glave, skrušenog i lica okrenutog ljudima. Skulptura je visine 2,92 metra, a uređenje trga oko nje uključit će i sadnju novog drvoreda, te izgradnju izdužene fontane

Potvrdio je ovo za novinsku agenciju Fena generalni sekretar HKD "Napredak" Vanja Gavran, koji podsjeća da, nakon što je Općinsko vijeće Stari Grad donijelo zaključak da pozicija spomenika - u odnosu na predloženo rješenje - treba biti pomaknuta više prema Katedrali, organizatori ovog projekta su dobili zadatak da naprave novi idejni prijedlog za tu izmjenu.
 
„Međutim, s obzirom na to da još nije postignut konačni dogovor o finansijskoj konstrukciji s kiparom, nismo to novo rješenje poslali Općini. Inače, u tom dijelu nema nikakvih blokada i uvjeren sam da čim završimo ovaj dio s novom mikrolokacijom, za koji je arhitektonski prijedlog već napravljen, poslat ćemo ga Općini na davanje urbanističke saglasnosti“, kazao je Gavran, naglašavajući da bi to bio jedan od posljednjih koraka u dobijanju tehničke dokumentacije za izgradnju spomenika.
 
Naglasio je da je već vrlo izvjesno kako spomenik neće biti rađen od kamena, kao što je to predviđeno prvobitnim planom, već u bronzi.

Da se podsjetimo: ideju o podizanju spomenika Papi te raspisivanje konkursa pokrenuli su Vrhbosanska nadbiskupija i Hrvatsko kulturno društvo "Napredak". Trg ispred Katedrale odabran je za postavku spomenika jer je to mjesto s kojeg je papa Ivan Pavao II, tokom posjete Sarajevu 1997, pozdravio i blagoslovio građane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak