Sarajevski semafori u borbi protiv pješaka (FOTO+VIDEO)

Radiosarajevo.ba

Semafor je uređaj za signalizaciju i regulaciju saobraćaja. Najčešće se postavlja na raskrsnicama, pješačkom prijelazu, željezničkoj pruzi ili na bilo kojem drugom mjestu gdje će služiti za regulaciju saobraćaja. Prema međunarodnoj normi, temeljne boje su mu crvena, žuta i zelena. Definiciju ne pišemo slučajno...

Jer, semafor u Sarajevu je nešto sasvim drugo. Riječ je o uređaju koji pješake, ali i vozače, glavnog bh. grada svakodnevno dovodi u životnu opasnost.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba prošetala se gradom kako bi snimila neke od ovih uređaja koji očito ne ispunjavaju svoju funkciju regulacije saobraćaja - nakon što je potrebno čekati "vječnost" da se zeleno svjetlo upali, već nakon nekoliko trenutaka (nedovoljnih da se pređe na suprotnu stranu ceste) pali se crveno svjetlo.

Napominjemo da je mlada ekipa portala Radiosarajevo.ba još uvijek u prilično dobroj kondiciji (ali, ipak, nije uspjela odgovoriti izazovima sarajevskih semafora), te se pitamo kako je starijim osobama, majkama s djecom u kolicima ili pješacima s nekim teretom.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak