Sarajevski ožiljci rata

Radiosarajevo.ba


Sarajevo je tokom rata u Bosni i Hercegovini bilo 1425 dana pod opsadom. Za to vrijeme, život je izgubilo 11.541 osoba, među kojima je bilo 1.600 djece.

Sarajevske ruže dio su uspomene na ove žrtve. To su otisci u betonu koji su nastali od eksplozija granata od kojih je na tom mjestu poginulo najmanje troje naših sugrađana. Dotrajale su, a njihova obnova se očekuje, kako su za naš portal rekli, čim bude ljepše vrijeme.

Tokom opsade u prosjeku je više od 300 granata dnevno padalo na grad. Velike materijalne štete pretrpile su sve gradske općine, a vjerovatno nema zgrade koju barem nije okrznuo metak ili geler.

Po završetku rata mnoge građevine su obnovljene, ali i dalje su vidljivi 'ožiljci rata' na zgradama glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Još uvijek je veliki broj devastiranih zgrada među kojima su i Hotel Zagreb i Dom penzionera, dok su tragovi eksplozivnih sredstava i dalje vidljivi na stambenim građevinama.

U našoj galeriji pogledajte fotografije brazgotina koje nas podsjećaju na rat koji je završen prije nešto više od sedamnaest godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak