Sarajevski gimnazijalci: Zemaljski muzej je naš rodni list!

Radiosarajevo.ba
Sarajevski gimnazijalci: Zemaljski muzej je naš rodni list!


Svi su plakali kada je izgorjela Vijećnica, pa zašto onda niko ne vidi kako tinja žar među zidinama Zemaljskog muzeja? (učenici Treće gimnazije u Sarajevu)

Pogođeni problemom zatvaranja Zemaljskog muzeja u Sarajevuučenici III6 razreda Treće gimnazije u Sarajevu pokrenuli su inicijativu pod nazivom Spasimo Muzej!, s ciljem da ''Muzej kao jedna od najvažnijih kulturnih institucija ponovo otvori svoja vrata ljudima koji istinski vole kulturu''. Akcioni plan koji su napravili namjeravaju dostaviti nadležnim organima vlasti, a kreirali su i web stranicu i elektronsku peticiju.


Uništava se naša lična karta, naš rodni list

''Zemaljski muzej nije samo građevina koja služi radoznalim turistima za fotografiranje ili srednjoškolcima za organizovane izlete. Zemaljski muzej je za 125 godina rada postao dio kolektivnog duha grada Sarajeva, jedna od autentičnih atrakcija ponude gradskog života. Bez te građevine, na izgled nebitne za neke, Sarajevo je manje Sarajevo, Bosna je manje Bosna.

Najžalosnija od svega je činjenica da je Zemaljski muzej funkcionirao tokom oba svjetska rata, a danas, u miru, se zatvaraUništava se naša lična karta, naš rodni list. Gdje leži zapravo pravi uzrok ovog problema, teško je reći'', kažu učenici Treće gimnazije, koji su napravili i akcioni plan za spašavanje Muzeja, koji podrazumijeva i buđenje svijesti kod građana i ukazivanje na istinsku vrijednost Zemaljskog muzeja.

Pogledajte video sa protesta protiv zatvaranja Zemaljskog muzeja u Sarajevu:

''Ovo se prvenstveno odnosi na povećanje broja posjeta Zemaljskom muzeju, kako turističkih tako i školskih, a Posredstvom Turističke zajednice Kantona Sarajevo u sve turističke obilaske uvrstiti obavezan obilazak Zemaljskog muzeja u Sarajevu'', kažu učenici Treće gimnazije.

Oni predlažu da se uvede turistička taxa od dvije KM za svakog turistu koja bi se odlagala direktno u fond za održavanja muzeja, istakavši kako je u 2012. godini Sarajevo posjetilo približno 250.000 turista.

Čitav akcioni plan učenika Treće gimnazije možete pogledati ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak