Sarajevske beskućnike zbrinjava Gerontološki centar

Radiosarajevo.ba
Sarajevske beskućnike zbrinjava Gerontološki centar

Banjalučki internet portali u četvrtak su objavili vijest kako ovaj grad i njegove ustanove daju veliki značaj socijalnom zbrinjavanju ugroženih osoba. To se posebno odnosi na beskućnike, odnosno osobe zatečene u skitnji u ovim hladnim danima.
I vi možete direktno pomoći. Trojici beskućnika u centru Sarajevu hitno potrebni: odjeća, obuća i deke. Nazovite broj:  061 708 982.

Načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti Banje Luke Ljiljana Radovanović je izjavila da u ovom gradu veoma dobro funkcioniše Prihvatna stanica za odrasla lica zatečena u skitnji, koja djeluje u okviru Centra za socijalni rad. Ona je u ime Centra apelovala na sve Banjolučane da, ukoliko primijete osobu u skitnji, to prijave policiji ili Centru za socijalni rad:

„Svaki čovjek je dragocjen i ako spasimo bar jedan ljudski život, učinili smo mnogo”.

"To nije naša djelatnost"

Tragom ove informacije, portal Radio Sarajevo kontaktirao je JU Centar za socijalni rad Kantona Sarajevo da nas upute gdje je sarajevski centar za prihvat unesrećenih sugrađana. Tamo smo jedva dobili sagovornika; prethodno smo upozoreni da zovemo suviše kasno (četvrtak, 15.55 sati), te da je direktorica, inače zadužena za davanje izjava, na sastanku. Putem telefonske linije ipak smo razgovarali sa Latifom Kapetanović, koja je na čelu Službe za pravne poslove u Centru. Ona je na naše pitanje ‘da li Centar za socijalni rad u Sarajevu ima prihvatilište za beskućnike’, odgovorila:

“S obzirom na to da je djelatnost Centra vrlo obimna, toliko je zakona koji se provode i realizuju u okviru rada Centra, ne vidim zašto me, kao višedecenijsku uposlenicu, pitate samo to pitanje“.

Na naše insistiranje da odgovori na pitanje - ima li neki prihvatni Centar koji djeluje u sklopu Centra? - Kapetanović je rekla da nema, jer to nije njihova djelatnost. Potom je, na našu opasku kako je ovo zbog vremenskih uslova trenutno jedan od gorućih problema u gradu, Kapetanović istakla da ne dijeli to mišljenje; brzo se korigovala riječima "ne znam, nije Centar tu da odgovori na to pitanje, ima još institucija, državnih i slično".

Iznenađeni ovim stavom institucije koja bi morala, a ne trebala, brinuti o socijalnim pitanjima, pogotovo imajući u vidu objavljeni apel banjolučkog Centra za socijalni rad, kontaktirali smo Gerontološki centar u Sarajevu. Tamo su nam potvrdili: ova institucija (srećom!) radi prihvat beskućnika. Nisu nam mogli otkriti koliko je beskućnika trenutno smješteno u Centru; rečeno nam je da ih 'ima nekoliko'.

Apel čitaocima

Praksa je ta da se beskućnik dovede u pratnji radnika Centra za socijalni rad i policije, ali nikoga neće odbiti i ako dođe samovoljno. Centar se nalazi na adresi Aleja Bosne Srebrene 7, naselje Nedžarići.

Kantonalna javna ustanova Gerontološki centar“ Sarajevo inače je ustanova socijalne zaštite, koja starim, hronično bolesnim, invalidnim, iznemoglim i drugim licima koja nisu u stanju da se sama o sebi staraju pruža socijalne, zdravstvene i servisne usluge.

Portal Radio Sarajevo apeluje na svoje čitaoce: ako u toku ovih hladnih dana vidite beskućnika/osobu u skitnji, molimo Vas da kontaktirate policiju na broj telefona 122. Da citiramo još jednom Ljiljanu Radovanović: „spasimo bar jedan ljudski život, učinili smo mnogo”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak