Sarajevska zima posvećena 30. godišnjici sarajevske Olimpijade

Radiosarajevo.ba
Sarajevska zima posvećena 30. godišnjici sarajevske Olimpijade

Na 30. međunarodnom festivalu Sarajevo - Sarajevska zima 2014. počasni gost bit će Grčka, a direkcija Festivala je do sada, sa svih kontinenata, dobila 345 prijava za nastup na Festivalu koji će se, kao i svake godine, održati u februaru.

Specijalni gost predstojeće Sarajevske zime bit će Južna Koreja, a cijeli jubilarni Festival bit će posvećen obilježavanju tri decenije od održavanja Olimpijskih igara u Sarajevu.

Grčko ministarstvo kulture u saradnji s institucijama kulture i umjetnosti svoje zemlje predstavit će vrhunska likovna, muzička, teatarska i književna ostvarenja.

Izložba pod nazivom Tradicionalno-subverzivno organizovana je u saradnji sa nacionalnim muzejom savremene umjetnosti /thessalonique/. U literarnom programu Odysseus Elytis i Constantin Cavafis će biti predstavljeni na grčkom i BHS jeziku.

U gotovo 30 godina postojanja, festival Sarajevska zima stekao je međunarodni ugled, a nagrađen jeŠestoaprilskom nagradom grada Sarajeva i drugim priznanjima. Jedinstveno priznanje festivalu je i održavanje godišnje sjednice Skupštine EFA i Konferencije o kulturi i umjetnosti od 26. do 29. febriara naredne godine, na kojima će učestvovati oko 150 najznačajnijih ličnosti iz svijeta umjetnosti Evrope.

Organizator festivala Sarajevska zima je Međunarodni centar za mir, koji je član International Societies for Performing Arts i Asocijacije Bijenala mladih umjetnika Evrope i Mediterana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak