Sarajevska žičara: Tehničari žele spriječiti 'katastrofu'

Radiosarajevo.ba
Sarajevska žičara: Tehničari žele spriječiti 'katastrofu'

Projekt gradnje Trebevićke žičare trebao bi se u potpunosti izmijeniti i žičaru bi trebalo graditi po prijeratnoj trasi, jer nova nije ekonomična iako je sama žičara donirana, tvrde iz Udruženja tehničke kulture Narodna tehnika KS (UNTKAS).

Muhamed Tafro iz ovog udruženja kazao je kako je Studija o ekonomskoj izvodljivosti koju je uradio Ekonomski institut, plaćena 179.000 KM, ali da nije prihvatljiva.

„Kada se malo dublje, stručnije i studioznije analiziraju ulazni i izlazni parametri Studije, može se konstatirati da su rezultati katastrofalni, ne samo ekonomski nego i ekološki i politički. Mi smo pokušali urgirati kod Gradske uprave, ali nije bilo odgovora, a tu studiju odbacila je i Delegacija Evropske unije“, pojasnio je Tafro.

U Udruženju smatraju da je mnogo manje novca potrebno za revitalizaciju i rekonstrukciju postojećih objekata i trase nego za gradnju novih, piše Avaz.

„Donirana žičara, za čiji je prijevoz Grad platio 883.000 KM, trošila bi mnogo više električne energije od prijeratne, a to nije potrebno. Bila bi daleko manja investicija u obnovu stare nego u gradnju ove nove, jer ne treba rušiti postojeće stanice i praviti mnogo veće. Pored toga, temelji stubova već su gotovi, nema imovinskopravnih problema i za novu bi trebalo 13, dok je stara imala samo osam stubova“, istaknuo je Tafro.

Sječa stabala

Osim svega ovoga, napomenuo je on, ugradnja donirane žičare imala bi poguban ekološki utjecaj za samu planinu, jer bi nova tresa značila sječu starih crnogoričnih stabala na pojasu širokom 30 metara.

Prodati u staro željezo

Tafro dodaje kako su stubovi, većina kabina i ostala oprema stare žičare bili u potpuno ispravnom stanju poslije rata.

„Oni su se mogli nakon temeljite reparature koristiti. Umjesto toga, zbog nepoznatih razloga, žičara je poslije rata obezvrijeđena, demontirani su stubovi, kabine i sva metalna oprema te su prodati u staro željezo“, kaže Tafro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak