Sarajevska obilaznica tek 2017. godine

Radiosarajevo.ba
Sarajevska obilaznica tek 2017. godine


Prema prvobitnom planu sarajevska obilaznica, čija je izgradnja počela prije tačno šest godina, trebala je biti u upotrebi.

Do sada nije izgrađena ni prva od ukupno tri poddionice, koja je inače duga 5 kilometara, piše portal slobodna-bosna.ba.

Posao je počela slovenačka građevinska firma SCT, koja je u međuvremeno bankrotirala, a radove je zatim preuzeo austrijski Strabag koji je još prije mjesec dana trebao dovršiti poslove na prvoj dionici nakon povlačenja Slovenaca.

Trenutno stanje na terenu pokazuje da će se sa radovima na drugoj dionici kasniti najmanje 15 mjeseci.

Izgradnja druge dionice povjerena je građevinskoj firmi Koteks iz Osijeka, a radovi su počeli 2008. godine. Prve dvije godine nakon potpisanog ugovora osiječka firma nije radila ništa jer je navodno kasnilo izdavanje građevinske dozvole i jer je ostalo nekoliko neriješenih imovinskih sporova, piše portal slobodna-bosna.ba. Ovoj kompaniji je 2010. godine određen novi rok za dovršetak poslova koji je u međuvremenu također probijen.

Nije poznato kada će početi izgradnja treće poddionice na sarajevskoj obilaznici, a kako piše navedeni portal, upitno je da li će novca uopće biti.

Početak izgradnje treće poddionice na sarajevskoj obilaznici još se i ne nazire, a veliko je pitanje hoće li za ovu poddionicu uopće biti novca budući da će prva i druga poddionica biti znatno skuplje nego što je ranije planirano.

Teško je očekivati da će pregovori s kreditorima okončati do kraja 2013, godine, što znači da će izgradnja treće poddionice početi u proljeće 2014. godine, odnosno s pune četiri godine kašnjenja. Tako da bi završetak radova i puštanje u funkciju sarajevske zaobilaznice mogao biti gotov tek 2017. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak