Sarajevska izletišta spremna za Prvi maj

Radiosarajevo.ba
Sarajevska izletišta spremna za Prvi maj


Najpoznatija sarajevska izletišta spremna su za Prvi maj, a sve šetnice i trim staze očišćene, poručuju iz Javne ustanove područja Kantona Sarajevo.

"Na Vrelu Bosne je zabranjen saobraćaj, odnosno, ne može se ići dalje od crkve u Blažuju. Nema loženja vatre na Vrelu Bosne nikakve vrste, dok je na Bijambarama i Skakavcu dozvoljena upotreba roštilja", rekao je za Osman Delić, direktor JU zaštićena područja KS u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Zabrana roštiljanja na Vrelu Bosne

Delić je poručio izletnicima da obrate posebnu pažnju prilikom paljenja vatre i da vatru pale na kamenoj površini. Naglasio je i to da su oni koji budu palili vatru obavezni imati kanister sa sobom, te da će dobiti kese za otpad kako bi pokupili izgorjeli ugalj.

Tek nedavno je usvojen Nacrt zakona o proglašenju Trebevića zaštićenim prirodnim područjem na Vladi Kantona.

"Na Trebević  smo postavili jedan veliki kontejner, desetak manjih korpi, te smo postavili nekoliko klupa i stolova. Iako mi Trebević još uvijek nismo zvanično preuzeli, a trudimo se da pokupimo smeće i da se odveze na gradsku deponiju", rekao nam je Delić.

On je dodao da svi koji budu koristili roštilj moraju sa sobom imati vodu kako bi mogli ugasiti žar, te su obavezni pokupiti izgorjeli ugalj u kese koje će dobiti od nadzornika.

"Pošto na Bijambarama ne radi restoran, pobrinuli smo se da u krugu kasarne, preko studentskog centra, otvorimo jednu veću ljetnu baštu, tako da će posjetioci tu moći da se osvježe. U funkciji će biti i ekološki voz u dva pravca, a posjetioci će moći posjetiti i pećinu", dodao je Osman Delić.



Očekuje se veliki broj izletnika na planine

U Kantonalnom javnom poduzeću ZOI 84 Olimpijski centar Sarajevo očekuju veliki broj izletnika i posjetitelja na olimpijskim planinama Bjelašnica i Igman.

U periodu od 12,00 do 14,00 sati u funkciju će biti puštena u funkciju. Kako je za Fenu istakla Muamera Šehić, glasnogovornice ZOI-ja, cijena karte za korištenje žičare će biti pet KM.

Iz ZOI-ja pozivaju izletnike da vode računa o zaštiti okoliša.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak