Sarajevo: Vodomjeri u svim stanovima do 2016. godine

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Vodomjeri u svim stanovima do 2016. godine

Vlada Kantona Sarajevo je u utorak, na 27 sjednici donijela Uredbu o opštim uslovima za snabdijevanje vodom za piće, kojom se određuje cijena usluga vodosnabdijevanja.

Do sada je - za sve, bez razlike - cijena bile 1 KM po kubnom metru (m3) vode, ali ovim sistemom se mijenja. Naime, osnovica poštrošnje od 5 kubnih metara naplaćivat će se, kao i dosad, marku po m3. Sva potrošnja preko osnovnih pet, a do deset kubnih metara, koštaće više od 1,5 KM, dok će se svaki potrošeni kubni metar preko deset m3 naplaćivati 1,67 KM.

Na ovu potrošnju se dodaje i PDV i porez na zaštitu voda (PVN).

Kako je rekao ministar Zlatko Petrović broj zaposlenih u ViK se konstantno smanjuje i trenutno u ovom kantonalnom javnom preduzeću radi 946 zaposlenih. Što se tiče prosječne plate u ViK je oko 1035 KM.

Na konferenciji za novinare rečeno je kako 35 posto domaćinstava ima potrošnju do 5 kubnih metara vode i neće imati povećanje troškova za vodu i odvodnju. Oni koji troše između pet i deset kubnih metara vode čine 26 posto stanovništva, dok preko deset metara kubnih čini 39 posto domaćinstava.

Povećanje i institucijama kulture

Institucijama zdravstva, kulture, nauke, socijalne zaštite i vojske su do sada, na bazi odluke iz 2000. godine su bile izjednačene s tarifama za domaćinstva.

"Vodovod i kanalizacija (ViK) je na bazi toga godišnje do sada subvencionirala tim javnim ustanovama preko 1,9 miliona KM", rekao je Zlatko Petrović ministar privrede i okoliša.



On je dodao da je za ta preduzeća određena potpuno nova cijena od 1,94 KM po kubnom metru s PDV-om.

"Na bazi ovih podataka vodili smo računa da sektor potrošnje obezbijedi prije svega mogućnost za ispunjenje ugovorne obaveze prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) gdje je KS dobio kredit od 30 miliona KM. Godišnja rata iznosi 6 miliona KM ili u strukturi vode 0,23 KM po metru kubnom", rekao je Petrović i istakao da će se ovim sistemom normalizovati plaćanje električne energije za koju ViK godišnje izdvaja oko 9 miliona KM.

"Očekujem eliminaciju redukcija u urbanom centru grada u prvoj polovini iduće godine", rekao je Petrović.

Ovime je, kako kaže Petrović, otklonjena svaka prepreka za uvođenje vodomjera u svaki stan zgrada kolektivnog stanovanja.

"Biće definisano da se ugradnja mjerila vrši na unificirani tehnički prihvatljiv način, a to je kroz daljinsko mjerenje, bez ulaska u posjed stana, ili bez bilo kakvih smetnji da neki od stanara ospori da se mjerenje izvrši", rekao je Petrović koji je istakao da je prilikom utvrđivanja cijene vodosnabdijevanja određen fiksni dio u iznosu od 2,34 KM kojeg će plaćati sva domaćinstva, dok će institucije i privreda plaćati veći iznos.



Kako je istakao resorni ministar u ovom projektu će veliku ulogu imati upravitelji koji će na kvalitetan način, u oragnizaciji sa stanarima kolektivnog stanovanja predložiti modalitete najjednostavnije ugradnje vodomjera.

Kroz ovu naknadu koja se uvodi stanovništvo će plaćati zamjenu glavnih vodomjera (kojih je preko 2600 u Kantonu Sarajevo) i ugradnju brojila. Kako je naveo resorni ministar sva brojila će biti kontrolisana, baždarena i zamjenjivanju u zakonom propisanom roku.

Ministar Petrović optimista je po ovom pitanju i tvrdi da će, uz dodatna sredstva, u svaki stan u Kantonu Sarajevo za tri godine biti uvedeno brojilo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak