Sarajevo: Tri izletišta čista nakon prvog maja!

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Tri izletišta čista nakon prvog maja!

 

Hiljade Sarajlija koje su za Prvi maj okupirale gradska izletišta, ponašale su se u skladu sa propisima i za sobom su ostavile čisto zelenilo, kaže Osman Delić, direktor Kantonalne javne ustanove "Zaštićena prirodna područja KS".  

Dežurni ljekar u Hitnoj medidcinskoj pomoći KS Amela Komilija kazala nam je da su njihove ekipe u toku 24 sata imale 570 intervencija. Pored hroničnih bolesnika, u velikom broju javljali su im se pacijenti s alergijskim reakcijama. „U večernjim satima dolazili su nam oni koji su cijeli dan proveli u prirodi, a inače su alergični, pa su im se pojačale smetnje i tegobe u disanju. Također, veliki broj sugrađana obratio nam se zbog uboda insekata. Oni koji su alergični na polen, ne bi trebali provoditi previše vremena u prirodi", kazala je Komilija.

Najposjećenije izletište bilo je Vrelo Bosne, gdje su se okupile skoro 4.000 posjetilaca. Delić navodi da je nadzor ove godine bio pojačan, ali i da su i sugrađani pazili gdje će odložiti smeće:

„Prema prodatim ulaznicama, na Bijambarama je bilo skoro 1.900 izletnika, a na Skakavcu nešto više od 1.000. Na ova tri izletišta dijelili smo kese u koje su posjetioci bacali smeće. Na kraju dana svi su na jedno mjesto odlagali kese sa smećem, a poslije su ih naše ekipe odvezle sa tri traktora“, dodao je Delić za Avaz.

Ekipe Profesionalne vatrogasne brigade KS imale su za 1. maj 11 intervencija, a u većini slučajeva gorjelo je nisko rastinje, najvjerovatnije zbog ljudskog nemara. „Kada su izletišta u pitanju, intervenirali smo na Baricama i na Orahovom brijegu.“

Šetači u Vilsonovom

I Vilsonovo šetalište jučer je bilo čisto i uredno. S obzirom na to da je i jučerašnji dan bio neradni, dosta sugrađana uživalo je u šetnji, dok su najmlađi vozili bicikle ili rolšue. U odnosu na prethodne godine, kada su građani za sobom ostavljali velike količine otpada i razvaljene klupe, ove godine slika šetališta je sasvim drugačija.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak