Sarajevo: Problem je u raspoređenosti apoteka

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Problem je u raspoređenosti apoteka


Prema podacima Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo u ovom kantonu višakj je oko 70 apoteka, javlja TVSA.

Kako javljaju iz Ministarstva veliki broj apoteka nije problem, već način na koji način na koji su raspoređene.

Samo u posljednjih šest godina u Kantonu Sarajevo otvoreno je oko 70 novih.

Prema Pravilniku o uvjetima i načinu otvaranja, koje je usvojilo Ministarstvo zdravstva, pravilo je da za 5.000 građana radi jedna apoteka. Udaljenost između njih dvije mora biti 400 metara. Najviše ih ima u Novom Gradu (43), viška je 18. S druge strane, Vogošći nedostaje jedna.

"Došlo se u jednu pat poziciju gdje će biti vrlo teško apoteku koja je u centru grada dislocirati na padinski dio grada ili u neki dio koji, uvjetno rečeno, nije atraktivan po neki biznis i promet u samoj apoteci", rekao je za TVSA Eldan Lokmić, ministar zdravstva KS.

Zbog otvorene i nepravedne tržišne utakmice, najviše su pogođeni u JU Apoteke Sarajevo. Nemaju budžetsku podršku, ali zato rade sa 42 poslovnice

Da se radi o unosnom biznisu, govori podatak da su apoteke otvarali oni izvan medicinske struke. Zbog toga će u narednom periodu, Farmaceutska komora KS provesti standardizaciju.

Preveliki broj apoteka i njihovu lošu raspoređenost, najviše će osjetiti vlasnici.

Primjena novog Pravilnika na snazi je tek od 6. mjeseca. Za to vrijeme iz Farmaceutske komore uputili su Ministarstvu negativna mišljenja o otvaranju novih apoteka, javlja TVSA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak