Sarajevo: Od 150 ispitanih, 17% građana sa srčanom disfunkcijom

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Od 150 ispitanih, 17% građana sa srčanom disfunkcijom

Akcija besplatnih ultrazvučnih pregleda srca, koju je u povodu Svjetskog dana srca provela jedna privatna poliklinika u Sarajevu u suradnji s Općom bolnicom 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' i Ljekarskom komorom Kantona Sarajevo, potvrdila je visoku prevalencu srčanih oboljenja u populaciji te nizak nivo svijesti o toj grupi bolesti.

Ultrazvučni pregledi pokazali su srčanu disfunkciju kod čak 17 posto pregledanih pacijenata, koji nisu bili upoznati sa svojim dijagnozama. Nažalost, kod nekoliko naših sugrađana dijagnosticirane su teške forme srčanog popuštanja gdje je rezultat liječenja dosta limitiran.

Povodom Svjetskog dana srca ljekari su uradili su 150 besplatnih ultrazvučnih pregleda srca. Stanovništvo je, osim pregleda, dobilo i savjete kardiologa, te edukativni materijal o zdravlju srca. Ta akcija jedan je u nizu zajedničkih projekata s ciljem podizanja opće zdravstvene svijesti. 

Ultrazvuk srca je izuzetno tražena pretraga, a liste čekanja u zdravstvenim ustanovama u KS-u duge, a ovom bi akcijom lista za ultrazvučnu dijagnostiku srca u Općoj bolnici trebala biti eliminirana do polovine oktobra. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak