Sarajevo: Obilježavanje svjetskog dana borbe protiv moždanog udara

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Obilježavanje svjetskog dana borbe protiv moždanog udara

Moždani udar je treći najvažniji uzrok obolijevanja i smrtnosti, te vodeći uzrok invaliditeta u svijetu i kod nas.
 Procjenjuje se da čak 46% slučajeva moždanog udara nastaje u produktivnoj dobi opće populacije između 45. i 59. godine života.

Dvije trećine preživjelih bolesnika se nakon moždanog udara oporavi do manje, ili veće samostalnosti, a trećina je trajno onesposobljena za samostalan život i ovisi o tuđoj pomoći. Ako se bolesnik i oporavi dovoljno da bude radno sposoban, bez provođenja preventivnih mjera povećava se rizik od ponovnog moždanog udara koji može biti i fatalan.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara, Moja Klinika i Opća Bolnica 'Prim.dr. Abdulah Nakaš', u saradnji sa Ljekarskom komorom Kantona Sarajevo, nude besplatan ultrazvučni pregled krvnih sudova vrata.

Uposlenici Moje Klinike i Opće bolnice će u petak, 25. oktobra 2013. godine u prostorijama Opće Bolnice pregledati 30 pacijenata, dati im korisne savjete i edukativni materijal o ovom oboljenju.

Pacijenti, koji su preživjeli moždani udar i žele se pregledati, trebaju da se jave na broj telefona 033 942 640, i da na zakazani pregled sa sobom ponesu nalaz koji potvrđuje da su preležali moždani udar ili epizodu TIA-e (tranzitorne ishemične atake).

S obzirom na to da će broj pregleda biti ograničen, nažalost nećemo moći primiti pacijente koji se prethodno nisu zakazali na navedeni broj telefona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak