Sarajevo: Nestašica vode, čeka se kiša

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Nestašica vode, čeka se kiša


Građani Sarajeva već mjesecima su suočeni sa problemom slabog pritiska i redukcija vode. Najteže su pogođeni stanovnici koji žive u visokim zgradama i neboderima; nekima vode nestaje i po sat-dva u toku dana, ali kod brojnih građana redukcije vode traju od ponoći do ranih sati ujutro.

Prema riječima Salhudina Bakala, rukovodioca za proizvodnju i distribuciju vode u KJKP Vodovod i kanalizacija, glavni problem vodosnadbjevanja su suše.

"Usljed viših temperatura potrošnja vode je znatno veća. Redukcije vode u večernjim satima su bile neizbježne, tako da bismo građanima mogli distribuirati vodu u dnevnom terminu", rekao je Bakal za portal Radiosarajevo.ba i dodao da je dotrajala vodovna infrastruktura drugi veliki problem zbog kojeg grad ima problema sa distribucijom, ali da su suše daleko najveći problem.

Ni kiše nisu popravile situaciju u vodosnadbjevanju.

"Kiše su samo zaustavile smanjenje vodostaja rijeka, i usporile njihovo isušivanje, ali je i dalje smanjen izlaz vode iz izvorišta. Jedino rješenje za poboljšanje vodosnadbjevanja su nove padavine", rekao je Bakal.

Vezano:

Centar: 300.000 KM za obnovu dijela vodovoda
Nema problema s vodom, ali trošite pametno
Sarajevo troši 3,000 litara vode u sekundi
Redukcija vode nastavit će se do daljnjeg

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak