Sarajevo dobilo rasvjetu i električni tramvaj

Radiosarajevo.ba
Sarajevo dobilo rasvjetu i električni tramvaj



Na današnji dan Sarajevo je dobilo električnu rasvjetu i električni tramvaj.
Za osvjetljenje na ulicama u Sarajevu do 1895. godine, koristili su se uglavnom fenjeri na ulje, ali po uzoru na ulice u New Yorku, austrougarska uprava u Sarajevu se odlučila na izgradnju prve električne centrale, a samim tim i električne rasvjete na ulicama.

Početkom 1893. godine, počela je izgradnja centrale na Hisetima uz Miljacku. Prvo testiranje svjetla je izvršeno  3. i 4. aprila 1895. godine.

1. maja 1895. godine Sarajevo je dobilo električnu rasvjetu ulica i to među prvim gradovima u Evropi. Naknadno su postavljene instalacije u najvažnijim ulicama i objektima u gradu.



Prvi električni tramvaj

Uporedo sa električnom rasvjetom, u Sarajevu je također na današnji dan 1895. godine krenuo i prvi električni tramvaj, koji je zamijenio dotadašnji tramvaj na konjsku vuču.

Prvi električni tramvaj imao je dvoje vrata, a mogao je ukupno primiti 24 putnika.

Ovaj tramvaji u imao je odvojene vagone za pušače i nepušače, a čak je, u početku, bilo i posebnih vagona za muškarce i žene. Vozači i kondukteri su imali pravila u oblačenju i održavanju higijene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak