Sarajevo: Da li će Vlada usvojiti odluku o skupljem grijanju?

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Da li će Vlada usvojiti odluku o skupljem grijanju?

Građani Kantona Sarajevo čije stavove zagrijavaju Toplane najvjerovatnije će, s početkom grijne sezone 15. oktobra, račune plaćati skuplje za oko 20 posto.

Očekuje se da će ovakvu odluku usvojiti Vlada Kantona Sarajevo.

"U narednih nekoliko dana pripremit ćemo sve što je potrebno za tarifiranje, a na bazi procjena koje budemo imali. Uradit ćemo i modalitet subvencioniranja odmah od početka grijne sezone. Stav Ministarstva je da uvodimo novu tarifnu politiku, ali ništa nećemo raditi dok se ne uredi segment utroška 10.000.000 KM predviđenih u budžetu KS za subvencioniranje socijalnih kategorija", rekao je za Avaz.ba Zlatko Petrović, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša.

Dio troškova grijanja, kaže Petrović, Kanton će snositi i drugim socijalno ugroženim kategorijama, ali prioritet su penzioneri.

Ministar Petrović kaže da u nove procedure povećanja cijena, bez obzira na stav Vlade, neće ulaziti ako barem većini penzionera grijanje ne bude subvencionirano iz budžeta Kantona Sarajevo.

Sezona počinje za manje od mjesec, a u Toplanama navode da su svi tehnički kapaciteti spremni za zagrijavanje stanova.

Od sutra moraju biti spremni

"Sezona grijanja definirana je uredbom prema kojoj zvanična ona počinje 15. oktobra. Međutim, Toplane stanove mogu početi zagrijavati i ranije ako dva dana uzastopno prosječna temperatura zraka vani bude ispod 12 stepeni, a uz saglasnost Vlade KS. Po istoj uredbi moramo biti spremni 20. septembra, a mi već vršimo funkcionalne probe", kažu u Toplanama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak