Sarajevo: 120.000 maraka za pet javnih kuhinja

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: 120.000 maraka za pet javnih kuhinja


Predstavnici pet javnih kuhinja i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen potpisali su danas u Sarajevu ugovore o dodjeli sredstava osiguranih u ovogodišnjem budžetu u iznosu od 120.000 KM.

U martu ove godine bilo je registrirano 5.779 korisnika pet javnih kuhinja, a predstavnici kuhinja saglasni su da se u posljednje vrijeme kontinuirano povećava broj korisnika te da zbog toga ponekad nekim osobama u stanju potrebe ne mogu osigurati obrok

Radi se o javnoj kuhinji "Stari Grad", Udruženju humanitarne organizacije "Merhamet" Muslimansko dobrotvorno društvo, Udruženju humanitarno pastoralne organizacije "Caritas Vrhbosanske nadbiskupije", Udruženju humanitarno-karitativne organizacije "Kruh svetog Ante" Franjevačke provincije Bosne Srebrene i Crvenom križu Kantona Sarajevo.

Prema najnovijim podacima u Bosni i Hercegovini 50 posto stanovništva živi u stanju socijalne potrebe, dok 20 posto njih živi u sferi ekstremnog siromaštva, a upravo taj podatak i govori koliko je važno pomagati javnim narodnim kuhinjama.

Za kuhinju "Stari Grad" izdvojeno je 25.000 KM, za "Merhamet" 28.000 KM  koji na spisku ima 1.396 korisnika, za "Caritas" 7.000 KM (332 korisnika), za "Kruh svetog Ante" 15.000 KM (698 korisnika) i za Crveni križ KS 45.000 KM (2.227 korisnika)

Prilikom potpisivanja današnjih ugovora gradonačelnik Behmen je istaknuo da Gradska uprava nastoji svake godine povećati iznos koji se kuhinjama dodjeljuje dodajući da će, i ako bude nekog viška u budžetu, bez razmišljanja ga raspodijeliti humanitarnim organizacijama.

Kao i svake godine naglašeno je da mnoge od ovih kuhinja imaju i druge probleme kao što je pitanje prostora u kojem se obroci spremaju, zatim dostava hrane osobama koje ne mogu doći do kuhinje što bi mogli uraditi mladi ljudi ako bi se uključili u humanitarne aktivnosti.

Upraviteljica narodne kuhinje "Stari Grad" Zilha Šeta ističe da zahvaljujući dobrim ljudima uposlenici ove kuhinje nikoga ne vraćaju kada dođu po obrok iako nisu na spisku na kojem je u martu bilo 1.126 osoba, a do sada se broj povećao za 60 korisnika.

Direktor Humanitarno-karitativne organizacije Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Stipan Radić također je izrazio nadu da će se broj korisnika javnih kuhinja smanjiti, ali je i dodao da se to ne može dogoditi sve dok se društvo ne počne baviti uzrocima, a ne posljedicama, objavila je novinska agencija Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak