Saradnja fonda Otvoreno društvo BiH i Muzičke akademije Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Saradnja fonda Otvoreno društvo BiH i Muzičke akademije Sarajevo

Izvršna direktorica Fonda otvoreno Društvo BiH Dobrila Govedarica posjetila je Muzičku akademiju u Sarajevu, u slijedu pozitivnih iskustava saradnje dviju institucija u 2013. godini.

Saradnja je ostvarena kroz projekt Sarajevo Chamber Music Institute koji se odvija u toku trajanja Sarajevo Chamber Music Festivala, vodećeg internacionalnog umjetničkog programa Muzičke akademije. Promišljajući svoju aktivnost kao muzičku učionicu otvorenu za sviju, Akademija je koncerte vrhunskih svjetskih muzičara priredila besplatno, a publika je uzvratila dupke punim dvoranama u toku cijelog avgustovskog festivala.

Istovremeno, svi prestižni izvođači večernjih koncerata obavezali su na učešće u desetodnevnom programu Instituta, u kojem učestvuje 55 odabranih studenta muzike sa deset bosanskohercegovačkih i regionalnih akademija.  

U uvjerenju da je projekt Sarajevo Chamber Music Festivala / Instituta uspješno ostvario kriterije najviših profesionalnih i obrazovnih standarda, i uz to promovirao kulturu kao snažni faktor ujednjinjenja i razmjene u regionu, potvrđen je interes da se saradnja između dvije instutucije nastavi u budućnosti. U razgovoru sa dekanom Muzičke akademije, dr. Ivanom Čavlovićem, i izvršnom direktoricom Sarajevo Chamber Music Festivala Amilom Ramović, gospođa Govedarica istakla je društveni značaj njegovanja umjetnosti kao veoma važne kritičke društvene prakse, koja je u internacionalnom iskustvu veoma snažan pokretač društvenih promjena.

Fond Otvoreno društvo BiH i Muzička akademija u Sarajevu tražit će i budućnosti prilike za povezivanje i saradnju na projektima koji ih ujedinjuju u zajedničkoj misiji unapređenja obrazovnih procesa i njihovog konteksta u Bosni i Hercegovini. 

Dekan Muzičke akademije Sarajevu dr. Ivan Čavlović istakao je iskrenu zahvalnost direktorici Govedarica i Fondu Otvoreno društvo BiH na partnerstvu u projektu Sarajevo Chamber Music Institute, iskazujući činjenicu da se ovakvi projekti realiziraju samo zahvaljujući ovakvim partnerima, onima koji vizionarski prepoznaju njihove aktuelne vrijednosti i dugoročne efekte, i koji bi trebali biti uzor bh. administracijama u načinu na koji se uspostavljaju njihove politike i vrijednosni kriteriji.

Sarajevo Chamber Music Festival i Institute održavaju se u posljednjoj sedmici avgusta i prvoj sedmici septembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak