Saobraća se po mokrim i skliskim kolovozima

Radiosarajevo.ba
Saobraća se po mokrim i skliskim kolovozima

Zbog sniježnih nanosa, na snazi je zabrana saobraćanja za teretna vozila preko 7,5 tona na putnim pravcima M-16.2 Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje (preko Makljena), M-5 Bosanski Petrovac-Bihać, M-14.2 Bosanski Petrovac-Drvar i M-15 Livno-Glamoč-Mlinište.

I na ostalim dionicama u višim planinskim predjelima vozači se upozoravaju  na ugaženi snijeg ili led na kolovozu. Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preporučuje se upotreba lanaca. 

Mjestimično zaleđen kolovoz je i preko mostova, kao i na prilazima tunelima. Dodatne poteškoće vozačima na području jugozapadne Bosne pričinjava jak vjetar, koji stvara snježne nanose. Na dionicama kroz usjeke skreće se pažnja na učestale odrone kamenja na kolovoz.

Ekipe putne operative nalaze se na terenu i intervenišu na svim dionicama. Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno i da drže odstojanje između vozila. Također, napominje se da je posjedovanje zimske opreme obavezno.

Na graničnim prijelazima zadržavanja su kratkotrajna. Zbog nepovoljne vremenske situacije u Hrvatskoj, na GP Izačić na snazi je zabrana saobraćanja za teretna vozila preko 7,5 tona.

RADOVI: 

MAGISTRALNI PUTEVI:
M-4
Drežnik-Šićki Brod-zbog sanacionih radova obustavljen je saobraćaj. Za vrijeme obustave putnička i teretna vozila koja dolaze iz pravca Tuzle, na semaforima u naselju "Irac" se usmjeravaju na magistralni put M-4. Vozila koja dolaze iz pravca Šićke petlje, na raskrsnici kod "Siporexa" se usmjeravaju na M-4.
M-17
Doboj-Modriča (dionica Šešlije-Johovac ), zbog izlaska vozila i mašina angažovanih na izgradnji autoputa Banja Luka-Doboj dolazi do povremenih 15-minutnih obustava saobraćaja, radnim danom i subotom od 07do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati.
M-18
Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.
M-20
Gacko-Foča- na prijevoju Čemerno mogu saobraćati vozila ukupne mase do 15 tona, autobusi i vozila izvođača radova. 

REGIONALNI PUTEVI:
R-413a Ovčarevo-Galica, zbog većeg odrona obustavljen je saobraćaj.
R-403b Ćehići-Barake, ograničenje prometa za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 t.

KANTON SARAJEVO:
Zbog radova na sanaciji kolovoza od 08 do 16 sati usporeno je saobraćanje u ulicama Bolnička i Kakanjska, saopćeno je iz BiHAMK-a.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak