Sanacija Careve ćuprije na čekanju

Radiosarajevo.ba


Općina Stari Grad još prošle godine planirala zamijeniti ogradu na Carevoj ćupriji, ali je odustala od radova jer čeka da Grad uradi rekonstrukciju gaznog sloja i nosivih stubova.

Prvobitni most sagradio je Isa-beg Isaković, ispred ulaza u Carevu džamiju u 15. stoljeću. Most je u poplavi srušen 1619. godine, a Hadži Husein-aga Haračić je sagradio kameni most sa tri stuba i četiri luka na istom mjestu, a kojeg je radi oštećenja je rekonstruisao Hadži Mustafe Bešlije 1792. Za vrijeme Austro-Ugarske okupacije most je srušen zbog lošeg stanja, a sagrađen novi po ugledu na prvobitni most.

Općina je tada, po riječima načelnika Ibrahima Hadžibajrića, izdvojila 10.000 KM za tu namjenu i čak dodao da je odabran i izvođač radova.

"Ne isplati se početi sa zamjenom ograde dok se ne završi rekonstrukcija gaznog sloja i nosivih stubova koji su u lošem stanju. Tak kada se to završi, onda se može pristupiti zamjeni postojeće kovanom ogradom, kao što je nekada bila. Imamo to na fotografijama", rekao je za Dnevni avaz Hadžibajrić.

Iz Gradske uprave za Avaz su istakli da  budžetom Grada za 2012. nisu predviđena sredstva za rekonstrukciju ovog mosta, te je za očekivati da će obnova mosta početi naredne godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak