Samoispunjujuće proročanstvo: Zašto je štetno pretjerano razmišljati unaprijed?

Radiosarajevo.ba
Samoispunjujuće proročanstvo: Zašto je štetno pretjerano razmišljati unaprijed?

Piše: dipl. psiholog Vladimir Mišić za Vaspsiholog.com

Razmišljanje o budućim događajima može biti korisno, naročito kada nešto planiramo i određujemo buduće ciljeve. Ali ako često i previše razmišljamo unaprijed, to može postati jedna štetna navika. Naročito ako razmišljamo unaprijed o tome kako ćemo se osjećati, šta sve negativno može da nam se dogodi i sl. Ta vrsta razmišljanja može lako postati navika i dio svakodnevnice. Kada razmišljamo unaprijed, mi se bavimo 'proricanjem budućnosti' i to je često osnova za stvaranje anksioznosti, strepnje.

Anksioznost se uvijek odnosi na strašljivo iščekivanje nekih negativnih događaja koji bi tek 'trebalo' da se dese. Razmišljajući unaprijed o negativnim ishodima ili negativnim osjećanjima, mi ustvari samo kreiramo anksioznost, a ne predviđamo budućnost. Nekada su negativna osjećanja koja imamo posljedica tih predviđanja i onda upadamo u nešto što se zove samoispunjujuće proročanstvo. Na primjer, ako se plašim da ću biti anksiozan/na u nekoj situaciji, ja iščekujem takav ishod zbog čega se na kraju zaista i osjećam tako kada dođem u tu situaciju.

Neki ljudi zaista pretjerano razmišljaju unaprijed, planiraju čitav svoj život, karijeru i sl. Na taj način oni gube svoju spontanost, stvaraju osnovu za javljanje anksioznosti, nisu prisutni u sadašnjem trenutku, jedinom trenutku i komadu realnosti koji nam je dat. Dok oni razmišljaju, brinu i planiraju, život prolazi sa gorkim ukusom anksioznosti, napetosti i iščekivanja. Stalno razmišljanje smanjuje našu prirodnu sposobnost da budemo radosni, veseli i ispunjeni, čak i kada nema nikakvih posebnih razloga za to. Misleći o nečemu, previše ograničavamo sebe u doživljaju onoga što nam se dešava u datom trenuntku.

Treba naglasiti sljedeće: jednostavno je nemoguće predvidjeti sve što može da nam se desi. Štetno je vjerovati da možemo sve probleme i dileme razriješiti samo na nivou razmišljanja i da pri tom uvijek raspolažemo sa svim relevatnim informacijama. Rješavanje problema započinje u mislima, ali se uvijek završava u praksi. Pretjerano razmišljanje o problemu često dovodi do preuveličavanja problema i odlaganja da se pristupi rješavanju, akciji.

Sada kada znate da je pretjerano razmišljanje unaprijed štetno, otarasite se te štetne navike. Kako da to uradite?

Jednostavno, svaki put kada primijetite da ste se udubili i izgubili u svojim mislima, fantazijama, planiranju i zamišljanju budućnosti, prepoznajte to kao jedan vaš ustaljeni pattern, vašu naviku i zaustavite te misli, prestanite da se u njih udubljujete i kažite sebi nešto poput sljedećeg:

- Ne moram i nisam u stanju da isplaniram sve što će se događati u budućnosti

- Ne moram da imam kontrolu nad svim što se dešava da bih bio/la sretan/na, zadovoljan/na i ispunjen/na

- Nije mi neophodno da znam sve unaprijed da bih se osjećao/la sigurno

- Ako se nešto nepredviđeno dogodi, reagovat ću u tom trenutku

- Najbolje je da budem fokusiran/na na sadašnji trenutak i ono što mogu da uradim sada i ovdje

Ograničite svoje razmišljanje o budućnosti, budite više prisutni sada i ovdje, budite u kontaktu sa svojim osjećanjima, sa onim što doživljavate, manje analizirajte, budite spontaniji i prihvatite sve što vam život nudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak