Samo 3.279 stanova i kuća u FBiH legalno je izdato

Radiosarajevo.ba
Samo 3.279 stanova i kuća u FBiH legalno je izdato


Bosna i Hercegovina godišnje gubi milione maraka zbog nelegalnog iznajmljivanja stanova jer stanovnici ne prave ugovore i ne prijavljuju Poreznoj upravi takve prihode.

Naime, prema službenim evidencijama Porezne uprave, nadležnim poreznim ispostavama prijavljeno je samo 3.279 ugovora o izdavanju stanova pod zakup u cijeloj Federaciji, piše Dnevni avaz.

Iz Porezne uprave insistiraju na saradnji sa općinama iz razloga što predstavnici mjesnih zajednica imaju i mogu imati podatke o kućama ili stanovima koji se na njihovom području izdaju pod zakup, ali te aktivnosti nisu urodile plodom.

Kako ističu iz Porezne uprave, oni nemaju dovoljan broj zaposlenika, a posebno inspektora koji bi se u potpunosti mogli posvetiti kontroli poreznih obveznika koji  imovinu izdaju pod zakup.

"Manji je broj slučajeva da porezni obveznici, građani ne prijave izdavanje stanova i kuća stranim državljanima pod zakup, više se to dešava kod izdavanja stanova ili soba koje se često izdaju studentima, a što je teško otkriti, jer ne postoji interes ni zakupodavca ni zakupoprimca da se ugovori o zakupu prijave", kažu iz Porezne uprave FBiH i dodaju da sve "transakcije" stanodavci i podstanari obavljaju u kešu.

Duljko Hasić, ekonomski stručnjak koji se bavio istraživanjem crnog tržišta i sivom ekonomijom, istakao je da ovakav način djelovanja ugrožava ekonomiju.

On je u razgovoru za Avaz istakao kako "regularna ekonomija ima i legitimnost i legalnost koja trpi nesagledive posljedice zbog sive ekonomije."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak