Sahrana Vefika Hadžismajlovića danas u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Sahrana Vefika Hadžismajlovića danas u Sarajevu

Komemoracija povodom smrti Vefika Hadžismajlovića, istaknutog reditelja i historičara umjetnosti, bit će održana danas u 12 sati u kinu Meeting Point, a, nakon toga, u 14,30 sati,  na sarajevskom groblju Bare bit će obavljena sahrana.

In memoriam Vefik Hadžismajlović: Galerija u opkoljenom Sarajevu

Hadžismajlović je rođen 1929. godine u Sarajevu, a u Beogradu je diplomirao historiju umjetnosti. Režiji se posvetio '60-ih godina prošlog stoljeća. Isprva je radio animirane kratkometražne filmove, a kasnije igrane i dokumentarne, u kojima je ostavio najsnažniji trag. Dobitnik je nagrade Udruženja filmskih radnika BiH Ivica Matić za doprinos bh. filmu. Bio je i direktor Umjetničke galerije BiH.

Neki od njegovih filmova su: Između nade i predskazanja - likovna umjetnost u BiH između dva svjetska rata, Sarajevski kvartet, Dvije polovine srca, Ugljari, Na objedu, Dva zakona, Neka druga ruka, Đaci pješaci, Nokturno, Izlog.

Hadžismajlović je preminuo u Sarajevu 9. decemebra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak