SAD: 79.335 dolara za Jevrejsko groblje

Radiosarajevo.ba
SAD: 79.335 dolara za Jevrejsko groblje

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika putem Specijalnog fonda američkog ambasadora za zaštitu kulturnog naslijeđa implementira projekt konzervacije i restauracije starih nadgrobnika na Jevrejskom groblju u Sarajevu. 

Sve aktivnosti se provode u saradnji s Jevrejskom općinom u Sarajevu

Projektom je planirano čišćenje 165 nadgrobnika od tragova bio-ugroženja kao i prisustva drugih korozionih produkata, zatim sanacija brojnih pukotina i fizičkih oštećenja, antifungicidna i aerobna zaštita kamena, te rekonstrukcija epigrafskih natpisa na nadgrobnicima, saopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. 

Tokom 2010. restaurirano je 137 kamenih nadgrobnika i urađen je elaborat s analizom statičko-konstruktivnog stanja glavne kapije na osnovu prethodno provedenih istraživačkih radova. 

Za radove na Jevrejskom groblju dosad je iz Specijalnog fonda američkih ambasadora za zaštitu kulturnog naslijeđa, putem Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini uloženo 79.335 američkih dolara. Komisija za očuvanje paralelno implementira i edukativnu kampanju "Moja BiH-moje naslijeđe" koja se kontinuirano realizira od 2006. u svim regijama BiH, s posebnim fokusom na nacionalne spomenike za čiju je obnovu Američka ambasada u BiH izdvojila finansijska sredstva, prenijela je novinska agencija Fena

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak