Ruralna područja: Poslovnu obuku završilo 69 žena

Radiosarajevo.ba



U Sarajevu je danas ozvaničen kraj projekta 'Obuka za poboljšanje poslovnih i projektnih vještina žena u ruralnim područjima', namijenjen jačanju žena. Kako je istaknuto, 69 žena su prošle kroz proces koji treba da osnaži žene i udruženja u ekonomskom sistemu.

Duško Vučić, direktor Agencije za saradnju i razvoj iz Banja Luke, poručio je danas, na dodjeli certifikata učesnicama projekta, kako su aktivnosti zaključene, a finansirao ih je USAID/Sida FARMA projekat. 

Polaznicama obuke, koje su prošle edukaciju i već napisale nekoliko projekata, certifikate je uručila Roberta Mahoney, zamjenica direktora USAID Washington. 

„Aktivnosti koje sprovodi USAID-ov projekat u sklopu obilježavanja marta mjeseca kao mjeseca žena su za svaku pohvalu i želim čestitati misiji u BiH što radi na pitanju osnaživanju žena u ruralnim sredinama jer je to jako važna aktivnost za ovu zemlju“, rekla je Roberta Mahoney. 

David Barth direktor misije USAID-a je rekao da je ovaj projekat samo jedan u nizu događaja koji je pokrenut u ovom mjesecu: „Uloga žena u društvu je veoma važna. Nije tajna da BiH prolazi kroz težak period, ali će biti još teže ako isključimo žene koje su svakako marginalizirane. Žene trebaju biti modeli za društvo, to ima još veći značaj ako to kažem kao otac jedne djevojčice.“

Cilj realizovanih obuka je bio da se kod žena u ruralnim područjima razviju vještine pripreme prijedloga projekata kroz teoretske i praktične obuke i stručnu pomoć u pisanju konkretnih projekata. Do kraja obuke pripremljeno je 14 projekata ukupne vrijednosti preko pola miliona KM, od kojih je deset već predato raznim institucijama, a za jedan od tih projekata je odobreno i finansiranje. Očekuje se da će ove aktivnosti rezultirati poboljšanjem poslovnih mogućnosti žena i privlačenjem kapitala za razvoj ruralnih sredina. 

Na pitanje novinara, koliko se ženama daje prostora na tržištu žena, Duško Vučić je rekao „Žene su u unazađenom položaju i moraju preuzeti inicijativu. Sistem nije dobro postavljen da bi podržavao žene pogotovo u ruralnim sredinama, tako da žene moraju da same pokrenu posao i steknu ekonomsku nezavisnost koja je jako bitna na našim područjima. 

Udruženju žena 'Đurđevak', iz sela Liješće u Općini Brod su već odobrena sredstva za projekat „Moj vrt“. Predsjednica Udruženja Ljubica Dimitrov kaže kako im svako znanje dobro dođe, a u ovom specifičnom vremenu najvažnije je da se poveća proizvodnja i višak proizvoda tako da će se povećati i kućni budžet. 

„Naše Udruženje radi u ruralnom dijelu Općine Brod. Projekat za koja su odobrena sredstava od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, je isključivo vezan za plasteničku proizvodnju i u prošlu subotu smo imali jedno od predavanja na tu temu.“

Obuke je pohašalo 69 žena iz ukupno 28 organizacija u 20 općina (Vlasenica, Foča, Milići, Bratunac, Srebrenica, Istočno Sarajevo, Sokolac, Han Pijesak, Prnjavor, Banja Luka, Čelinac, Nevesinje, Jezero, Doboj jug, Brod, Modriča, Novi Grad, Bosanska Krupa, Doboj). Projekat je implementiran od novembra 2012. do marta 2013. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak