RS: Osposobljavanje mladih nezaposlenih osoba

Radiosarajevo.ba
RS: Osposobljavanje mladih nezaposlenih osoba

Zavod za obrazovanje odraslih Republike Srpske (RS) i organizacija 'Save the children' za sjeverozapadni Balkan realiziraju zajednički projekt provođenja obuke stručnog osposobljavanja za mlade nezaposlene osobe, u koji su uključene 72 mlade osobe iz osam općina RS.

Načelnik Odjeljenja za opšte, pravne i ekonomske poslove u Zavodu za obrazovanje odraslih RS Bojan Bajić je na konferenciji za medije u Banjoj Luci rekao da je provođenje obuke stručnog osposobljavanja efikasan vid obrazovanja odraslih osoba i da predstavljaju osposobljavanje polaznika za jednostavnije, manje složene poslove iz određenih zanimanja.

Kazao je da su ovi programi koncipirani tako da se najvećim dijelom provode kroz praktičan rad, odnosno 80 posto tih programa su praktičan rad, dok teroretski rad iznosi 20 posto.

''Ciljna grupa su mladi između 19 i 26 godina života. U toj ciljnoj grupi svi su nezaposleni, a 60 posto njih su osobe koje su korisnici usluga centara za socijalni rad iz ruralnih područja i ostale marginalizovane grupe stanovništva'' potvrdio je Bajić.

Da bi neko bio uključen u ovaj program mora da ima najmanje završenu osnovnu školu.

Predstavnica organizacije 'Save the children' za sjeverozapadni Balkan Fatima Smajlović navela je da ova organizacija i kroz ovaj projekt pokušava da pomogne mladima iz 'ranjivih grupa'.

Program je razvio Zavod za obrazovanje odraslih RS, a provode ih akreditovani organizatori obuke iz Gradiške i Bijeljine.

Polaznici ovog programa, koji dolaze iz pretežno ruralnih područja Bijeljine, Zvornika, Ugljevika, Lopara, Laktaša, Gradiške, Kozarske Dubice i Srpca, proći će obuku za pekare, molere, vodoinstalatere i rukovanje građevinskim mašinama.

Do kraja ove godine dobit će neophodna znanja i vještine koje će im olakšati put do zaposlenja i samozaposlenja.

Akreditovani programi stručnog osposobljavanja, koji odgovaraju potrebama tržišta rada, neophodan su alat za smanjenje stope nezaposlenosti i povećanja konkurentnosti nezaposlenih na tržištu rada te su, kroz četiri programa do kraja 2013. godine uključeni pretežno mladi sa završenom samo osnovnom školom iz socijalno ugroženih kategorija.

U ovaj projekt Zavod za obrazovanje odraslih i 'Save the Children' uložili su 87.000 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak