RS: Lažni penzioneri morat će vratiti novac

Radiosarajevo.ba
RS: Lažni penzioneri morat će vratiti novac

U Republici Srpskoj postoji mnogo slučajeva u kojima su invalidske penzije sticane na osnovu dokumentacije iz zdravstvenih ustanova van RS, a najgora situacija je sa invalidskim penzijama u Trebinju, izjavio je direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Srpske Mladen Milić.

"U samo tri godine na području Hercegovine pravo na invalidsku penziju ostvarilo je 1.697 osiguranika. U 2006. godini pravo na invalidsku penziju ostvarilo je rekordnih 676 osiguranika, dok je u ovoj godini pravo na invalidsku penziju u Filijali Trebinje ostvarilo svega 76 osiguranika", istakao je Milić, javlja Srna.

Govoreći o policijskoj akciji "Loto", u kojoj je bilo privođenja doktora i zaposlenih u Fondu PIO, Milić je za rekao da postoji više od 3.000 prijava, te da je već iz sistema isključeno 235 korisnika prava i pokrenut postupak povrata preplaćenih sredstava.

"Akcija još traje i sasvim sigurno se ne može okončati u nekoliko dana. Akcije ovakvog tipa u zemljama okruženja su trajale mjesecima, poput Srbije, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore, koje su na kraju rezultirale procesuiranjem na desetine, pa i više ljekara i posrednika u korupcijskim radnjama prilikom ostvarivanja prava na invalidsku penziju", naveo je Milić.

Prema njegovim riječima, u prošloj godini privremeno su obustavljene 16.702 isplate čeka, od čega je u isplatu vraćeno samo 4.006, dok je u ovoj godini u prvih 11 mjeseci obustavljeno 22.029 čekova, a u isplatu vraćeno 3.803 ili svaki šesti.

"Samo po ovom osnovu u kasi Fonda je ostalo više od 10 miliona KM, koji su godinama ranije isplaćivani bez osnova. Za potpuno rasvjetljavanje i dokazivanje kriminalnih radnji u ovim aktivnostima potreban je dug i strpljiv rad uz potpunu saradnju osiguranika koji su predmet ocjene", ocijenio je Milić.

Prema njegovim riječima, obaveza onoga ko je primio sredstva na koja nije imao pravo je da ih vrati isplatiocu, odnosno Fondu.

"U određenim slučajevima preplaćena sredstva budu naplaćena, ali imamo mnogo slučajeva da je u međuvremenu korisnik prava preminuo, a onda se mora proći postupak ostavinske rasprave, što često dugo traje i krajnje je neizvjesna naplata", pojasnio je Milić.

On je istakao da je Fond PIO zajedno sa Vladom Srpske spreman na vanredno povećanje penzija od dva posto od januara.

"Deficit tekućeg perioda je oko 47 miliona KM, što je otprilike onoliko koliko nam duguju zdravstvene ustanove, opštine i gradovi i preduzeća čiji su oni osnivači i većinski vlasnici. Ova godina biće završena sa deficitom od 45 miliona KM", precizirao je Milić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak