Romi uoči Đurđevdana tradicionalno vezivali crvene krpice za grane drena

Fena
Romi 6. maja slave jedan od svojih najznačajnijih praznika, Đurđevdan, a tradicija Roma iz Visokog je da dan uoči Đurđevdana idu u naselje Carica gdje je izvor okružen prirodom.

Svi koji dođu od kuće ponesu onoliko crvenih krpica koliko imaju članova porodice. Danas, kao i prethodnih godina uoči Đurđevdana, vezivali su ih za grane drveta drena pri tom izgovarajući “ostavljam bolest, uzimam zdravlje“. Vjeruju da to donosi zdravlje porodici.  

Nakon toga, ubrali su grančice drveta drena, žaru i cvijeće te natočili vodu s obližnjeg izvora koju su ponijeli kući i kojom će se sutra rano ujutro umiti i okupati

Članovi Udruženja građana Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj“ Visoko počastili su prisutne, tradicionalno, kuhanim jajima, a posebno su obradovali djecu podjelom slatkiša i sokova.

Predsjednica ovog Udruženja Melina Halilović kaže da su to organizirali uz finasijsku podršku World Vision organizacije.

Večeras će u romskoj mahali biti zapaljena logorska vatra gdje će se okupiti i stari i mladi i uz muziku dočekati Đurđevdan, a ujutro, u romskim porodicama ko prvi ustane, na uranak uzima grančice drena i laganim udaranjem budi ostale članove porodice govoreći „zdrav bio k'o drenovina“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak