Rodni, vjenčani i smrtni listovi važit će neograničeno

Radiosarajevo.ba
Rodni, vjenčani i smrtni listovi važit će neograničeno

Izvodi iz matičnih knjiga – rođenih, vjenčanih i umrlih – u Federaciji BiH, prema novom zakonu koji je stupio na snagu, imat će neograničen rok važenja i izdavat će se na posebnim formularima.

Ipak, kako smo doznali od Aide Rizvanović, matičara iz Općine Novi Grad, stari proces izdavanja dokumenata trajat će još tri mjeseca nakon datuma objave novog zakona u Službenom listu, što je bilo 11. maja 2012.

Zakon o matičnim knjigama Federacije BiH važeći je od početka maja ove godine, a u njemu je propisano da se rodni, vjenčani i smrtni listovi mogu izvaditi samo jednom te na taj način postaju trajni dokumenti, i više ne važe samo šest mjeseci

U tom periodu radit će se na podzakonskim aktima, te izradi novih obrazaca, a nakon 11. avgusta ove godine u sarajevskim općinama definitivno počinje primjena novog procesa.

Slično nam je rečeno i na šalterima sarajevske Općine Centar, potvrdu smo dobili i od Jasne Bebe, pomoćnice načelnika za opću upravu Općine Centar, a kontaktirali smo i Stari Grad, Novo Sarajevo, te Ilidžu.

Važno je napomenuti da se ova odredba zakona ne odnosi na izdavanje uvjerenja o državljanstvu koja će, i dalje, vrijediti na period od pola godine.

Jedno je sigurno, nakon ova tri mjeseca mnogi bh. građani rasteretit će se  'dosadne', a često i finansijske obaveze učestalog vađenja izvoda sa novim datumom. Za nadati se da će se ovim smanjiti i gužve u općinama diljem zemlje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak