Rodni listovi od danas s neograničenim rokom važenja

Radiosarajevo.ba
17. juna, mogu dobiti rodne listove i izvode iz matične knjige vjenčanih i umrlih, kao i uvjerenja o državljanstvu s neograničenim rokom važenja.

Tim povodom je u velikoj sali Općine Centar Sarajevo održana svečana promocija novih matičnih knjiga i spomenutih dokumenata.

Domaćini ovog skupa bili su načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Predrag Kurteš, a prisustvovali su još i zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH dr. Renzo Daviddi, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija, kao i druge zvanice.

"S ponosom mogu reći da je posao oko izrade i distribucije novih matičnih knjiga i izvoda bez ograničenog roka trajanja završen jedanaest mjeseci prije roka i da građani Federacije Bosne i Hercegovine u svih 98 općina i gradu Mostaru od danas imaju na raspolaganju te dokumente. Ovo praktično znači da sve općine od danas građanima izdaju istovjetne obrasce što je bio jedan od uslova Evropske unije kada je u pitanju Zakon o  matičnim knjigama u pitanju", rekao je Predrag Kurteš, ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine.

On je dodao da su ovi dokumenti su građanima dostupni na sva tri ravnopravna jezika i oba ravnopravna pisma u Federaciji Bosne i Hercegovine.

"Apsolutna je obaveza općina da dokumente u tom smislu izdaju na osnovu zahtjeva građana", rekao je Kurteš i dodao da su obrasci na kojima će se izdavati izvodi iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu višestruko zaštićeni od bilo kakvih neovlaštenih intervencija u sadržaju istih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak