Robotske operacije bez bolova i ožiljaka u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Robotske operacije bez bolova i ožiljaka u Sarajevu


U Sarajevu će se 15. oktobra odigrati prilično revolucionaran dan na području bh. medicine. Naime, Klinika za onkološku i glandularnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i kompanija Covidien&Sedzan organiziraju Dan napredne mini-invazivne hirurgije.

U okviru tog dana, KCUS će ugostiti profesora Giusta Pignatu, jednog od najvećih svjetskih laparoskopskih hirurga, njegov tim iz Italije te dr. Srđana Mijatovića, specijalistu opće i mini-invazivne hirurgije iz Beograda, a koji će sa hirurzima KCUS-a izvesti dva, za naše prostore revolucionarna, hirurška zahvata.

Radi se o laparaskopskoj operaciji totalne gastrektomije multiportnim sistemom, a prvi put u BiH izvest će se i hemikolektomija sa posebno specifičnim jednoportnim sistemom. Glavna karakteristika mini-invazivnih hirurških zahvata je da se na tkivu ne vrše duboki rezovi, već se zahvati obavljaju uz sonde i mini-kamere.

"Mi smo ponosni što smo uspjeli dovesti jedno od najvećih svjetskih imena laparoskopske hirurgije - profesora Giusta Pignatu. Ponosni smo i na naš tim koji će izvesti kompletan proces operacije koji se još ne radi u BiH. Očekujemo dolazak hirurga iz čitave BiH", reko je dr. Edhem Efendić, predstavnik Covidiena.

Šef Klinike za onkološku i glanduralnu hirurgiju, prim. dr. Šefik Bešlić, objasnio je kako će ovaj događaj omogućiti domaćim hirurzima da vide zahvat tehnikom koja se kod nas do sada radila samo kod malih zahvata, a sa da će se raditi i kod velikih.

Manje bolova i lakši oporavak

"Prvi put sam u Sarajevu bio 2005. godine i drago mi je što sam opet tu. Puno sarađujem sa kliničkim centrima na Balkanu, a posebno sa Beogradom. Zahvaljujem se što mi je data prilika da pokažem jedan jednostavniji i drugačiji pristup, kako bi bilo što manje trauma za pacijenta", rekao je Pignata na konferenciji za medije u Sarajevu.

On je objasnio kako danas krizu osjetimo svuda, ali tehnologiju treba iskoristiti, budući da nas industrijski razvoj gura naprijed.

"Prešli smo iz jedne abdominalne faze koja je ostavljala prilične traume. Koristeći ovu tehniku, i mi smo išli od manje komplikovanih zahvata ka sve kompliciranijim. Svoju prvi mini-invazivni zahvat napravio sam 1992. godine, a radilo se o operaciji bubrežnog kamenca.Od tada je prošlo dosta vremena, tehnika i tehnologija su se poboljšale - što nam je pomoglo da pređemo u ovu fazu. Sve to radimo kako bismo smanjili traume i sve komplikacije oko zahvata. Iskoristili smo jedan prirodni ožiljak na tijelu - pupčani, a nakon operacije pacijent nema osjećaj da je bio podvrgnut zahvatu", dodao je Pignata.

Kako je Pignata objasnio, ovu tehniku još uvijek ne smatraju nekim zlatnim standardom i ne znaju šta ih čeka u budućnosti, ali nastoje razvijati ovakav način hirurških zahvata. Posao na koji su se koncentrisali je razvoj tehnike i obuka hirurga, a budućnost će pokazati koji je najbolji način.

"U toku sutrašnjeg dana ćemo prezentirati robotsku hirurgiju. Naša tehnika se radi uvijek kroz minimalnu traumu, sa jednim ili dva mala otvora, najavio je dr. Mijatović.

Profesor Franco Badessi, evropski ekspert na polju robotske hirurgije, objasnio je kako se robotska hirurgija puno primjenjuje u SAD-u, ali i Italiji - u već 40 centara (što Italiju čini drugom zemljom na svijetu po primjeni ovog tipa hirurgije). Primjenjuje se u različitim dijelovima hirurgije, ali uvijek treba imati na umu kako robot nije hirurg te da iza njega uvijek mora stajati jako dobar hirurg.

"To je samo mašina koja nam pomaže da izvedemo određene operacije. I u svijetu robotske hirurgije, jedna od najnovijih stvari su zahvati sa jednom ulaznom tačkom. Ovakvu vrstu zahvata možemo smatrati budućnošću hirurgije", rekao je Badessi te pojasnio kako najveći broj operacija koje su u njihovom kliničkom centru rađene na ovaj način otpada na rektalne tumore te tumora stomačnog dijela i pankreasa, ali se koriste i u torakalnoj hirurgiji, urologiji i ginekologiji. 

Osim planiranih operacija, profesor Pignata će održati i predavanje o mini-invazivnoj hirurgiji i osvrnuti se na najaktuelnija dešavanja na tom polju u svijetu, a Badessi će održati predavanje bazirano na video prezentaciji rektalne resekcije pomoću robota i njegovih prednosti na polju ove i sličnih hirurških procedura.

Potrebno promijeniti svijest hirurga

Što se tiče pacijenata nad kojima će biti izvršeni zahvati - radi se o pacijentima sa Klinike za onkološku i glanduralnu hirurgiju, a zahvati će biti identični onima sa otvorenim abdomenom, ali bez trauma. Operacije će trajati nekoliko sati, tako da pacijenti neće biti dugo pod narkozom, a postoperativni oporavak će im biti dosta blaži.

Kako objašnjava dr. Srđan Mijatović, pacijenti podvrgnuti ovakvim zahvatima već sutradan mogu početi sa uzimanjem lijekova, šetanjem i unošenjem tečnosti, a manji su i troškovi liječenja. Kada se pacijenti probude iz narkoze - gotovo da nemaju bolova.

Mini-invazivna hirurgija je nešto što se dešava u čitavom svijetui pokazuje bolje rezultate od klasičnog pristupa. Problem predstavlja obuka i obrazovanje. Potrebno je promijeniti svijest hirurga koji je navikao da radi sa pacijentom da počne da radi sa daljine i pomoću robota, bez direktnog kontakta sa pacijentom.

Sve operacije će se prenositi videolinkom te će svi prisutni hirurzi moći aktivno učestvovati u operaciji, a bit će postavljen i tzv. fantom model na kojem će svi učesnici moći da probaju tehniku.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak