Rita Izsák o ljudskim pravima manjina u BiH

Radiosarajevo.ba
Rita Izsák o ljudskim pravima manjina u BiH

Ekspertica za pitanje manjina pri Ujedinjenim nacijama (UN) Rita Izsák utvrdila je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu da se u Bosni i Hercegovini postojeće etničke i vjerske podjele još više produbljuju i velikim političkim razlikama.

Političari i njihove stranke kao prepreka

Izsák je u Bosni i Hercegovini boravila devet dana tokom kojih je posjetila Sarajevo, Banju Luku, Drvar, Brčko, Srebrenicu i Mostar radi razmatranja situacije kada je u pitanju poštovanje ljudskih prava 17 priznatih manjina koje žive u BiH.

Ističući prisutnost velikog broja segregacija, Izsák navodi da je tokom posjete lokalnim zajednicama upoznata o činjenici da postoji velika volja za promjenama i osiguranje napretka, ali političari i njihove stranke predstavljaju prepreku. 

''Pitali su me, kao predstavnicu međunarodne zajednice, postoji li mogućnost smjene političara i stranka koji koče proces promjena, ali sam morala reći da je na građanima BiH da političare drže odgovornim za odluke koje donose'', kazala je Rita Izsák.

Fenomen 'dvije škole pod jednim krovom'

Kao poseban problem u BiH istaknula je segregaciju u obrazovnom sistemu, s obzirom na to da još  postoje monoetničke škole i škole s fenomenom 'dvije škole pod jednim krovom', naglašavajući da iako ima poboljšanja i pozitivnih primjera situacije je daleko od idealne, javila je danas Fena.

''Razgovarala sam s pripadnicima organizacija koje okupljaju mlade koji zaista žele da se ovaj problem riješi te su zatražili da im se omogući da se njihov glas čuje jer su njihova razmišljanja nerijetko drugačija od razmišljanja njihovih roditelja'', kaže ekspertica Izsák.

Problem romske manjine i povratničkih naselja

Upozorila je i na romsku manjinu koja je najugroženija manjinska zajednica u BiH te na brojne probleme koje imaju od lošeg životnog prostora, do zapošljavanja, obrazovanja i zdravstva.

Izvještaj o ovoj posjeti samo je preliminarni rezime dok će konačan izvještaj biti predstavljen u martu 2013. godine Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

Posjetila je i povratnička naselja u kojima je primijetila da su povratnici uglavnom starijih godina te da mladi teško pristaju na povratak, a najviše zbog raznih problema kada je u pitanju infrastruktura i zapošljavanje, zbog čega Izsák smatra da bi vlasti trebale činiti više na osiguranju održivog povratka.

Poziv političarima na informiranje građana

Budući da je njena posjeta u fokusu imala poštivanje ljudskih prava manjinskih zajednica u BiH, Izsák je na kraju pozvala političare i donosioce odluka da informiraju građane o zakonskim propisima i mogućnostima u zakonima za borbu za očuvanje temeljnih ljudskih prava.

Ekspertica Rita Izsák je posjetila BiH da bi prikupila informacije o zakonima, politikama i praksama za zaštitu ljudskih prava manjina, te načine da se osigura jednakost i nediskriminacija za nacionalne, etničke, vjerske i jezičke grupe. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak