Riješeno vodosnabdijevanje sela Bioča kod Ilijaša

Radiosarajevo.ba
Riješeno vodosnabdijevanje sela Bioča kod Ilijaša

Nakon višemjesečnih radova na izgradnji dva kilometra dugog vodovoda, više od pedeset domaćinstava sela Bioča, nadomak Ilijaša, danas su prvi put dobili kvalitetno riješeno vodosnabdijevanje, javlja Radio Ilijaš.

"Dosad smo se snalazili na razne načine, uglavnom smo donosili vodu s okolnih izvora a kada mi zatreba veća količina vode nerijetko sam je znao dovoziti traktorom, sa izvora udaljenog nekoliko kilometara", kazao je mještanin Selver Šehić.

Projekat izgradnje vodovoda u Bioči koštao je oko 120.000 KM a zajednički su ga finansirali Opština Ilijaš i fondacija Vlade FBiH za održivi razvoj Odraz.

Vodovod su u funkciju pustili direktor Odraza Vinko Jakić i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

"Ovo je najznačajniji projekat koji smo realizovali nakon rata iako je dosad urađeno dosta toga, uključujući izgradnju mosta, asfaltiranje puta i izgradnja škole. Ovo govorim zbog toga što je za ovo selo već decenijama voda predstavljala najveći problem", istakao je predsjednik mjesne zajednice Muhamed Handžić.

Po njegovim riječima, Bioča je u cjelosti povratničko selo, gdje se vratilo oko 80 posto prijeratnih stanovnika, od kojih samo četvero ima stalno zaposlenje, javlja Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak