Rijaset zvanično protiv Torabija

Radiosarajevo.ba
Rijaset zvanično protiv Torabija
Torabi u Zetri (Foto: Denis Ruvić, Radiosarajevo.ba)

Konačno se i Rijaset Islamske zajednice oglasio o islamsko-pravnoj (šerijatskoj) dimenziji seansi i tretmana samoproglašenog marokanskog iscjelitelja Mekkija Torabija, koji već nekoliko sedmica u Zetri u Sarajevu prima bolesnike i nevoljnike.

Za Torabija, koji tvrdi da svoju bioenergiju dobiva s nekoliko planeta, da razgovara s anđelima i da je hafiz (zna Kur'an napamet), Rijaset Islamske zajednice tvrdi da njegove seanse nemaju ništa zajedničkog sa islamom.

Dr. Enes Ljevaković, fetva-emin Vijeća za fetve (šerijatske odredbe), Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ranije je iznio svoju sumnju u Torabijeve aktivnosti i kazao da se ne može preporučiti odlazak na iscjeliteljske seanse, iskazujući bojazan da se radi o obmani za lahkovjerne.

Nakon određenih novih saznanja, dr. Ljevaković ističe ne samo da se ne može preporučiti odlazak, nego traži od muslimanima da ne idu na seanse Mekija Torabija koje nemaju ništa zajedničko s islamom.

U posljednjem stavu koje je dostavio Rijasetovom web portal dr. Ljevaković ističe: „Više puta smo naglasili u odgovorima na pitanje u vezi odlaska na Torabijeve seanse da Islamska zajednica nema ništa s njegovim dolaskom, boravkom i "ordiniranjem" u Sarajevu. Prvih dana njegovog 'iscjeliteljskog' djelovanja u Sarajevu govorilo se o tome da je riječ o liječenju tzv. bioenergijom, a budući da je ona još uvijek nepoznanica, izražavali smo stanovitu rezervu spram takvog načina liječenja dok se to pitanje dodatno ne razjasni. Od početka je, također, bilo primjetno da se tokom seanse, kada je riječ o tretmanu žena, Torabi ne pridržava islamskih propisa. To što spomenuti (ili bilo koji drugi) čovjek tvrdi da je hafiz, da klanja namaz itd., ne utiče na šerijatsko-pravnu kvalifikaciju njegovih djela“.

Mekki Torabi, ili Torbi el Mekki, samoproglašeni čudotvorac, poznat je samo u Bosni i Hercegovini i susjednoj Hrvatskoj. Pored Rijasetova stava protiv, nekoliko puta su se oglašavali i predstavnici vehabijske zajednice u BiH, oštro osuđujući Torabijevo obmanjivanje javnosti.

Torabijeve seanse prati i bizarna finansijsko-poduzetnička dimenzija: Torabijevi „pacijenti“ kupuju flaširanu vodu Sarajevske pivare (u Hrvatskoj se kupovala „Jana“), a čudotvorac odbija prenositi svoje moći na vodu koju nevoljnici od kuće donose.

Čudotvorac kojem vjeruju Bosanci i Hrvati

Pogledajte FOTOGALERIJU

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak