Rijaset Islamske zajednice od septembra pokreće 'Online mekteb'

Radiosarajevo.ba
Rijaset Islamske zajednice od septembra pokreće 'Online mekteb'

Uprava za vjerske poslove Rijaseta pokrenula je projekt pod nazivom Online mekteb. Riječ je o jedinstvenom projektu osnovnog islamskog obrazovanja koji će Islamska zajednica vjernicima ponuditi u narednom periodu.

S tim u vezi je u Upravi za vjerske poslove 24. jula održan sastanak na kome se razgovaralo o projektu Online mekteb koji će u punom kapacitetu s radom krenuti u septembru zajedno s početkom predstojeće mektepske godine. Sastanku su prisustvovali direktor Uprave mr. Nusret Abdibegović, zatim dr. Enes Svraka, šef Odjela za mektebe te Sabahuddin ef. Sijamhodžić, projekt-menadžer i imam iz džemata Gazi Alijin mesdžid iz St. Gallena (Švicarska).

Online mekteb zasnovan je na edukativnoj platformi moodle koju koriste najprestižnije obrazovne institucije, univerziteti i škole širom svijeta.

Online mekteb predstavlja pokušaj da se na bosanskom jeziku olakša i omogući moderan pristup realizaciji mektepske nastave i dostupan svakome ko želi o islamu naučiti nešto novo ili ponoviti nekada naučeno. Također, Online mekteb je i velika pomoć muallimima jer obiluje raznovrsnim multimedijalnim online interaktivnim vježbama, a bit će i odlična baza raznovrsnih zadataka i testova koji će se moći štampati i koristiti u realizaciji konvencionalne mektepske nastave.

Na projektu Online mekteb radi se već više od godinu dana i do sada je završeno oko 60 posto prve faze projekta. Iako se u projektu koriste javno dostupne edukativne aplikacije i moduli, mnogo vremena je utrošeno u kreiranje strukture online mekteba. 

Za informatički dio projekta zaslužan je Nermin Elkasović, profesor informatike u St. Gallenu.

"U protekloj godini smo kontaktirali desetine ljudi raznih profila među kojima su roditelji, muallimi, glavni imami, muftije, univerzitetski profesori itd. tražeći od njih mišljenje, sugestije i kritički osvrt na ovaj projekt u razvoju. Pred ovogodišnji ramazan smo završili značajan dio prve faze i odlučili isti predstaviti Upravi za vjerske poslove Rijaseta IZ, i zahvaljujem se ovom prilikom Upravi na čelu s direktorom mr. Abdibegovićem na podršci ovom projektu", kazao je Sabahuddin ef. Sijamhodžić.

"Mekteb je polazna duhovna edukacija za porodicu i u tom smislu je i pokrenut ovaj projekt. Već je stupljeno u kontakt s ljudima u Zajednici koji imaju afiniteta za ovakve projekte kao što je slučaj s Medžlisom IZ Kakanj koji je također stavio na raspolaganje svoj dosadašnji doprinos razvoju mektepske nastave u ovom smjeru. Želim istaknuti da je pred nama i reforma postojećeg mektepskog nastavnog plana i programa, a i pokrenuli smo i inicijativu da se završetak mektepske godine kruniše mektepskim mevludom koji bi u mjesecu maju, kada se završava mektepska godina, bio proučen u Begovoj džamiji", kazao je između ostalog direktor mr. Abdibegović.

Online mekteb je u svojoj testnoj fazi dostupan svim zainteresiranim osobama na stranici Onlinemekteb.com, navodi se u saopćenju Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak