Riba smanjuje opasnost od moždanog udara
Švedski znanstvenici s Instituta Karolinska u Stockholmu su izračunali kako osobe koje jedu ribu više od 3 puta tjedno imaju prosječno 16 posto manji rizik za moždani udar.
Istraživači napominju kako se radi o učinku koji je usporediv s efektom uzimanja statina, lijekova namijenjenih snižavanju koncentracije kolesterola u krvi.
U 10-godišnjoj studiji je sudjelovalo 34 670 ispitanica u dobi od 49 do 83 godine.
Znanstvenici pozitivan učinak ovakve prehrane objašnjavaju djelovanjem omega-3 masnih kiselina koje dovode do snižavanja krvnog tlaka i smanjenja koncentracije masti u krvi.
Ranije studije su već povezivale konzumaciju ribe s manjim izgledima za bolesti srca i dijabetes.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.