Restauracija Jevrejskog groblja otvara vrata UNESCO-a

Radiosarajevo.ba

U sklopu projekta Jevrejsko groblje u Sarajevu – konzervacija nadgrobnika danas je u kapeli Jevrejskog groblja u Sarajevu održana ceremonija Moja Bosna i Hercegovina, moje naslijeđe.

Jevrejsko groblje: Ljepota uspavanih lavova

Projekat je predstavio Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini koji je istakao da je veliki dio kapele obnovljen, te da su ostali još sitni detalji kao što su postavljanje rasvjete. Inače, dodao je Finci, urađen je veliki dio posla. Posebno se to odnosi na radove u cilju zaštite od odrona, s obzirom na to da se groblje nalazi na klizištu. Projekat restauracije i konzervacije obuhvatio je ukupno 246 nadgrobnika.

"Završetak ove faze rekonstrukcije i čišćenja spomenika na starom jevrejskom groblju velika je stvar za nas. Ovo je u sklopu priprema za 2015. kada ćemo obilježiti 450 godina dolazaka Jevreja u ove krajeve i gotovo 400 godina od nastanka ovog groblja. To su značajne godišnjice koje pokazuju da su u ovom gradu ljudi živjeli zajedno i da jedni drugima nisu smetali", rekao je Finci i dodao da je groblje preživjelo mnoge ratove, ali ne i ovo posljednje kada je uništeno zbog toga što je bilo na prvoj liniji fronta.

Finci se zahvalio Ambasadi SAD-a koja je iz Specijalnog fonda američkog ambasadora izdvojila 80.000 dolara (116.000 KM).

"Velika mi je čast što sam danas ovdje kako bih vidio posao koji je urađen na restauraciji Jevrejskog groblja. Ovo je vrlo veliko groblje i zaista mi je veoma drago što je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država mogla odigrati malu ulogu u davanju podrške u njegovoj restauraciji", rekao je Nicholas Hill, otpravnik poslova u Ambasadi SAD.

Ipak, on nije mogao reći da li će Ambasada SAD-a i u budućnosti pomoći restauraciju drugog po veličini jevrejskog groblja  u Evropi.

Ovo groblje bi, kako je rekla Amra Hadžimehmedović, predsjedavajuća Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, u naredne dvije godine trebalo aplicirati za UNESCO, ali prije toga je potrebno konzervirati i ostale spomenike na groblju, te uspostaviti sistem njegovog održavanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak