Rekonstrukcija vodovodne mreže počinje najesen?

Radiosarajevo.ba
Rekonstrukcija vodovodne mreže počinje najesen?


Vodovodna mreža u glavnom gradu Bosne i Hercegovine zastarjela je i oštećena tokom granatiranja. Upravo su to, kako su više puta iz KJKP Vodovoda i kanalizacije istakli razlozi što su gubici vode i do 70 posto.

Kako navode iz Vodovoda i kanalizacije zamijenilo bi se oko 80 kilometara vodovodne mreže, što je sedam posto od ukupne dužine mreže na području Kantona.

Iz Vodovoda i kanalizacije najavili su rješenje ovih problema, a radovi će se prvo izvoditi na cjevovodima na kojima su zabilježene učestale pojave kvarova i veći gubici vode.

Planirano je da se iz sredstava kredita EBRD-a, koji iznosi 30 miliona eura, da se realizuju radovi iz kratkoročnog investicionog programa koje je uradilo ovo preduzeće. Ukoliko se ispoštuju svi uslovi banke, kako navode, realno je očekivati da radovi startaju početkom jeseni 2013. godine.


U prvoj godini rekonstruisala bi se vodovodna mreža u zonama vodosnabdijevanja Bjelave i dijelu zone Skenderija, zatim dijelovi mreže na području općine Novi Grad i transportni cjevovod iz 1960. godine na potezu pumpna stanica Alipašin most - Centar. U drugoj godini bi se radila vodovodna mreža u zonama Skenderija, Kovačići, Hrid, Pogledine, a u trećoj mreža u zoni Hambina Carina, piše Oslobođenje.

Zamjenama ovih dijelova vodovodne mreže smanjit će se gubici u tom dijelu grada. Međutim, smanjenje gubitaka za cijeli sistem, na godišnjem nivou iznosio bi oko pet posto, rekli su za ovaj sarajevski list iz KJKP Vodovod i kanalizacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak