Reforma studija arheologije i historije

Radiosarajevo.ba
Reforma studija arheologije i historije

Na tri univerziteta u BiH (Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Tuzli i Univerzitet u Banjoj Luci) izvršit će se modernizacija nastavnog plana i programa iz oblasti historije i arheologije

Dio je ovo Tempus projekta „Reforma nastavnog plana i programa nauka o baštini u Bosni i Hercegovini“, a inicijalni sastanak predstavnika partnerskih institucija u ovom projektu održat će se u petak u Rektoratu Sarajevskog univerziteta. 

Partneri u projektu: Univerzitet u Sarajevu (Bosna i Hercegovina) – koordinator, Univerzitet u Ljubljani (Slovenija), Univerzitet u Primorskoj (Slovenija), Univerzitet u Beču (Austrija), Institut za arheološka istraživanja McDonald u Kembridžu (Velika Britanija), Slobodni univerzitet u Berlinu (Njemačka), Univerzitet u Tuzli (Bosna i Hercegovina), Univerzitet u Banja Luci (Bosna i Hercegovina), Muzej Republike Srpske i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Reforma programa primijenit će se na master studij Arheologije na Univerzitetu u Sarajevu, te na bachelor i master studije iz oblasti Historije na sva tri univerziteta gdje bi se predstavili moduli iz oblasti baštine, arheologije, historije umjetnosti, očuvanje/konzerviranje i studije o muzejima.

Pored osnivanja master studija i predstavljanja novog modula baština, ovim projektom se nastoji obezbijediti novi obučeni kadar, koji će nakon završetka projekta preuzeti aktivnost za održivost projekta. Projektom se obezbjeđuje kvalitetna arheološka oprema, ažurirana biblioteka, stvaranje mreže između univerzitetskih institucija u Bosni i Hercegovini, te sa partnerskim institucijama u Evropskoj uniji, saopćili su iz Tempusa. 

Projekat će trajati dvije godine, od oktobra 2012. do oktobra 2014. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak