Reakcije građana na Štulićev revolt

Radiosarajevo.ba
Reakcije građana na Štulićev revolt

Nakon intervjua objavljenog u Avazu, gdje bivši lider Azre Branimir Johnny Štulić, izrevoltiran, prijeti tužbom vlasnicima nedavno otvorenog cluba Johnny u Sarajevu, mišljenja su podijeljena u dvije krajnosti.

Jedna idu pro Johnny, opravdavajući svaku njegovu riječ i argument kao prirodnu i normalnu reakciju čovjeka čija su prava narušena, dok druga struja komentara predstavlja oštru kritiku Štulića koji se 'sad našao javljati'. 

 

Pripremila: Lejla Čolak, Radiosarajevo.ba

Od vlasnika kluba saznajemo kako je Štulić, preko Jurice Pađena bio upoznat sa otvaranjem kluba, te je dobio kontakt informacije gazde dvadeset dana prije samog otvaranja.

"Ko poznaje Johnnyja i njegov način razmišljanja, onda ga ovakva njegova reakcija nimalo ne čudi – čovjek oduvijek živi u svojim uvjerenjima. Sam intervju smatram tek željom za senzacionalizmom i iskorištavanjem slabosti i gnjeva čovjeka koji godinama neke stvari gomila u sebi. Nisu svi sretni zbog ovog kluba – nekima bi više odgovarala Atila. S druge strane, sve druge varijante koje nam Štulić predlaže u intervjuu, plus Bijelo Dugme, Brega, Merlin itd. su mnogo komercijalnije od Johnnyja, stoga - da je moj cilj, kako on kaže 'bogaćenje', ne bih otvorio Pro rock club Johnny, već Sinan", izjavio je vlasnik Pro Rock Cluba Johnny za portal Radio Sarajeva.

Donosimo vam selekciju komentara. 

- Ljudima nikako nije jasno da njegov mozak od samog početka radi na drugoj frekvenciji; muzika je slučajno bila medij preko koga je on mnogo ranije ukazao na buduće događaje, dok je to sada knjiga ili bilo šta drugo. Ovog velikana će shvatiti tek buduće generacije kad ljudska svijest  još malo sazrije. Nažalost, Balkan je ovog kulturnog revolucionara pokušao uništiti kao i sve druge, pa se on povukao na zadnju liniju odbrane. A što se kafića tiče, tu se ne slažem sa njim – bolje da se raja sakuplja tu, nego po krčmama sa turbo pjevaljkama, a i čini mi se da postoji pravilo da nakon određenog perioda muzika i ostale zaostavštine postaju javno dobro. I još nešto: velika kritika za Johnnyja – sada kad ima 59 godina i zbog svog egoizma i pjesama nije imao vremena za porodicu kao i mnogi drugi genijalci, pa ga sad hvata neuroza, neka pusti druge da ga slušaju i vole, jer ako on to sada 'brani', onda je čitava njegova misija bila uzaludna. S.M.
- Sa 'pravnog' aspekta, čovjek je upravu. Da, mogao bi nas tužiti, to je njegovo pravo, ali sumnjam da će išta biti od toga. Također, mislim da i mijenjanjem imena gazde neće izgubiti ništa, jer će poruka kluba ostati ista. S druge strane, pristao je na to da bude dijelom rock kulture, prema tome – nema razlog da se buni. K.H.

- Nek' gazda izbaci jedno N iz imena kluba, šta fali. P.A. 

- U Sarajevu postoji i kafić Bill Gates. Valjda nas neće i on tužiti... B.P.

- Umorio se čovjek i ne zamjerim mu. Živio Johnny! M.E.
- Čovjek ima pravo na svoju privatnost/samo-izabranu izolaciju! I nije mi jasno odakle nekome pravo da eksploatiše njegovo ime i zaostavštinu radi svoje, lične dobiti. Kafana/club je biznis kao i svaki drugi! A.I.

- Nakon ovog razgovora i bolje mu je da ne daje intervuje ... sviraj i pjevaj ili šuti. E.B.

- Puk'o frajer totalno.. pjeva narodne, haha! B.S.

- A pa tuži brate dragi, j*** se više. Z.Z.

- Čovjek koji u kratkom intervjuu toliko puta izgovori riječ mrzim, stvarno nije vrijedan ničije pažnje. Nažalost, njemu ta pažnja jako godi, a sve ostalo je samo njegovo foliranje. A da se dobro uklopio u sve ovo, to je istina. Ovaj naš nesretni Balkan je uvijek bio prepun negativnih tipova sa psihijatrijskim dijagnozama. J.H.

- Pametan čovjek - treba sve ove pozere i debile poslati u tri p**** m*******. Čovjek pjeva narodnu muziku za dušu, a ne turbo, etno, urban folk. On nije na nivou onog plagijatora Gorana Bregovića ili ne daj Bože Merlina. Samo tako, Johnny legendo.  A.D.

- Šta erektilna disfunkcija radi ljudima, gluho bilo. A.M.

- Nikad ga nisu razumjeli, pa ga ni sad ne razumiju. Otkud ovoliko negativnih komentara? Te što je dao intervju Avazu, te što narodnjaci, te puk'o, te ovo, te ono. Čovjek je naprosto uspijevao da pogodi žicu svojom kritikom, a kad se prepoznamo u nekoj lošoj ulozi, onda nam je Johnny kriv! M.M.

- Johnny je umoran i svoj. Tipično balkanski - ne poznajemo i ne želimo prihvatiti ničije granice. M.A.

- Čovjek je odavno poludio. Oni koji su ga sretali dok je povremeno dolazio u Srbiju za vrijeme rata kažu da ga je već tada uhvatio prvi talas, par godina poslije rata drugi. On je lik iz pjesme 'Bio je moj idol', ali ne mašta o novom come backu, nego je gospodar samoće. Za mene njegove pjesme još žive, ali je sam on za mene daleko, isto kao Amadeus. Bespredmetno je vise pokušavati ili praviti ikakve intervjue. Sjenka koja ništa više ne može reći. R.U.

- Nisam još pročitala tekst, niti sam čitala komentare, ali smatram da čovjeka zaista treba ostaviti na miru. Ja ga lično poštujem i cijenim i u potpunosti razumijem njegovo kidanje svih veza s prostorom na kojem je nekada živio, a na kojem i danas boravi mnogo mediokriteta, kobajagi intelektualaca, kojekakvih wanna be-ja i ona najopasnija od svih grupacija – 'kulturna elita'. Živio ti meni Štuliću dugo, sretno i - u miru! A.B.

- Kralj bio i ostao... E.H.

- Je*o Štulića, samo da ova zima hoće proći... I.K.

- Kada kaže narodnu muziku, uvjeren sam da misli na sevdah i tradicionalnu muziku, a ne na turbo folk. Ja Štulića poštujem kao pjesnika, pjevati nikad nije znao. A.J.

- Pustite gospodina Štulića na miru - lijepo vam čovjek to kaže. Zašto ste svi zapeli za njega? Otvoriti kafić sa njegovim imenom, a da nemate odobrenja od njega, pa to nije ni normalno ni pošteno, a ni časno. B.T.

- Nije on lud... mada, po mjerama prosječne većine jeste. Potpuno ga podržavam (mada njega boli i za to). E.R.

- Ja poštujem njegov stav, ali se pitam jedno. On zna da je vrlo štovan na čitavom prostoru bivše Jugoslavije, zašto iz poštovanja prema svojim štovaocima javno ne stavi tačku na period svog života, što se karijere tiče? Mislim da bi time dokazao koliki je čovjek, a samim tim ni ti isti ljudi koji vole njegove pjesme se nebi nadali njegovom povratku, jer svi nekako žudimo za Štulićevom scenom. Znam da se Johnny neće vratiti, ali se nadam da će se njegovi sljedbenici popeti na scenu i srušiti sav ovaj šund koji se trenutno čvrsto drži na njoj. S.K.

- Komad budale! Trebaju njega tužiti svi koje je navukao na svoju muziku, pa sad glumi uvrijeđenu mladu. Paulo Coelho je u pravu,trebaju se svi pirati udružiti. DŽ.B.

- Prostakluku nikad kraja. Ako nekoga ne razumijete, ne znači da je 'odlijepio' i da treba da ga vrjeđate. Ovima što vrijeđaju treba malo samopreispitivanja i proširivanja vidika. H.L.

- Ne zanimate Me. Pustite me na miru. *ebo vas patetika. Hahahaaa, legenda! Nisam ogroman fan, ali Štuliću - poštujem te zbog stavova. F*** you Balkan. J.J.

- Pobjegao čovjek od bagre, neće da gleda ni živi ono što mu ne pripada. Zar je toliko neshvatljivo da neko želi da živi svoj zivot i ne da da stoka puni džepove na njegov račun? Eto vam mafija i njihov turbofolk. Vaši polovni idoli u koje se ne svrstava!! 'Ja ne živim ni na čiji račun, a pogotovo ne živim na njihovim bankovnim računima. Neka mi se skinu sa moga. Protiv sam da me eksploatiraju. To je za njihovu korist. Nije to što ja nemam ništa od toga nego sam protiv takvih stvari.' I zbog toga je 'puk'o'??? Mi jedemo govna - balkanski mentalitet. H.L.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak