'Razvedeni samohrani roditelji nemaju nikakva prava, to se mora mijenjati!'

Radiosarajevo.ba
'Razvedeni samohrani roditelji nemaju nikakva prava, to se mora mijenjati!'

U aprilu 2013. godine, u Sarajevu je, na inicijativu Muamere Činjarević, oformljeno Udruženje samohranih roditelja. U pitanju je socijalno-zdravstveno-humanitarno udruženje, čiji je primarni cilj raditi na osnaživanju samohranih roditelja i školovanju njihove djece.

Problemi sa kojima se susreću samohrani roditelji su mnogobrojni, pogotovo uzevši u obzir činjenicu da u slučaju razvoda i okončanja braka nemaju nikakve privilegije, niti su zaštićeni zakonom, kao što su to, primjerice, osobe koje dožive smrt bračnog partnera.

Udruženje je registrirano od aprila ove godine na području Kantona Sarajevo, te na području Srednjobosanskog kantona (Bugojno), a planovi su da se proširi na federalnom nivou.

Problem sa kojim se nose smaohrani roditelji jeste činjenica da oni nemaju nikakva zakonska prava, ističe Čanjarević, a najčešće ni hrabrosti, niti volje da otvoreno razgovaraju o svojim problemima, budući da vjeruju kako ništa ne mogu promijeniti.

''Samohrani roditelji konačno imaju mjesto na kojem mogu otvoreno razgovarati o svojim problemima. Jedna od predrasuda jeste da se sa ovim problemom nose samo žene; postoje slučajevi i samohranih očeva, muškaraca koji su bili maltretirani i zlostravljani od strane svojih žena'', kazala je Činjarević, te dodala kako je njena najveća želja da animira što više samohranih majki i očeva da se priključe udruženju.

Ovo udruženje, ističe Čanjarević. okuplja jednu od najugroženijih populacija u našoj zemlji i ima potencijal da bude jedno od najmnogobrojnijih. Iako je još uvijek u začetku, ovo udruženje broji 250 članova, od kojih je 11 muškaraca.

Ciljevi i zadaci Udruženja samohranih roditelja prezentirani su danas u Sarajevu na X-Press sesiji, tematskom doručku koje organizuju Fondacija Cure i Helsinški parlament građana Banja Luka.

''Jedinka ne može učiniti mnogo, ali zato masa može. Biti roditelj je jako težak zadatak, a uloga roditelja je ogromna – od djece napraviti ljude koji su dobri i sebi i društvu u kojem žive'', poručila je Činjarević.

Konkretni ciljevi na kojima će raditi ovo udruženje jeste formiranje alimentacionog fonda, školovanje djece, te izmjena postojećeg zakonakoji razvedenim samohranim roditeljima ne daje nikakva prava.

''Ako roditeljima omogućimo pomoć i radimo na njihovom osnaživanju, onda će oni tu snagu prenositi na svoje dijete, koje će biti dobro i sebi i društvu u kojem živi'', zaključila je na kraju Muamera Činjarević.

Zvanično otvorenje centra u kojem će djelovati Udruženje samohranih roditelja desit će se 13. novembra u prizemlju zgrade Papagajka u Sdrajevu, a sve dodatne informacije o članstvu možete dobiti na broj telefona predsjednice Udruženja, Muamere Čanjarević: 061 585 833.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak