Ratni vojni invalid Mustafa Sefić pokrenuo uspješan biznis: Borio sam se u ratu, nastavljam i u miru

0
Radiosarajevo.ba

Mustafa Sefić Muća, ratni vojni invalid iz Velike Kladuše, nastavlja svoju borbu i u miru. U dobi od 53 godine, zajedno sa suprugom Zehmirom Dizdarević iz Bužima (46), vlastitim sredstvima ostvarenim putem kreditnih zaduženja, izgradio je i opremio objekat u vrijednosti od 40.000 konvertibilnih maraka u kojem proizvodi domaće prirodne sokove.

Sefić je napustio inostranstvo na početku rata u Bosni i Hercegovini, pridruživši se Armiji R BiH u Travniku, a kasnije se prebacio u opkoljeni Bihaćki okrug, gdje se priključio velikokladuškoj 506. brigadi. Godine 1994. godine je ranjen, pri čemu je izgubio jednu ruku i gdje mu je oštećen vid na jednom oku.

"Borili smo se za državu u ratu, a sada nastavljam tu borbu u miru. Mi koji se bavimo poljoprivredom moramo biti ozbiljniji i nastupati kroz jedinstveno udruženje, a ovdje u Unsko-sanskom kantonu to nije slučaj. Razjedinjeni smo, dosta je onih koji ganjaju samo lični interes, i to je prepreka da kao ozbiljan subjekt nastupamo kod institucija države kao što su ministarstva privrede i poljoprivrede", smatra Sefić.

U Zenici nestala Ena (16), porodica moli građane za pomoć

U svom objektu za proizvodnju domaćih sokova, posjeduje opremu vrijednu oko 25.000 konvertibilnih maraka. Uzgaja aroniju i drugo jagodičasto voće, a ima i voćnjak gdje uzgaja različite sorte voća poput jabuka, krušaka i šljiva. Pored toga, ima i plantažu kornišon krastavaca i kooperant je firme "Agrodar" iz Cazina.

"Dešava se nekad da, ako je dobra godina i rodna, prebacimo normu i proizvedemo više od šest tona krastavaca. Pored krastavaca proizvodimo i grah, ali to prodajemo našim ljudima koji žive i rade u inostranstvu, a koji vole kupiti domaće proizvode. Što se tiče sokova, tu imamo različite vrste, od soka od aronije, jabuke i kruške, do nekih drugih kultura. Radimo i cijeđenje za ljude koji dovezu svoje voće, a proizvodimo i domaći pekmez od šljiva, jabukovo sirće, kisele paprike i druge domaće proizvode. Sve to skladištimo u podrumu koji se nalazi u sklopu objekta u kojem proizvodimo sokove. Znači, imamo sokovnik, uređaj za cijeđenje, presu, sterilizator i kompletnu opremu", kaže Sefić.

On je primjer kako se, uprkos teškim okolnostima, može nastaviti borba za bolji život. Njegova posvećenost radu i zajednici inspiracija je mnogima, pokazujući kako se patriotizam i ljubav prema domovini mogu ispoljiti na različite načine.

FOTO: Fena: Mustafa Sefić Muća

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak