Rasprava zbog Twitter statusa Peđe Kojovića

Radiosarajevo.ba
Rasprava zbog Twitter statusa Peđe Kojovića


Twitter status Peđe Kojovića, zastupnika Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo, uzrokovao je danas žestoku raspravu u ovom kantonalnom parlamentu.

Podsjećanja radi, Kojović je Twitter-naciji i ostatku svijetu ranije obznanio kako je dio sarajevskih poslanika (onih tzv. 'profesionalnih') povećao plaću sebi za 700 KM. Očekivano, vijest je prozujala gradom, a Sarajlije, čekajući tramvaje, vodu i dostojanstvo, su se razljutile.

Ovim zakonom su paušali poslanicima koji nisu iz reda tzv. 'profesionalnih' (880 KM - prosječna FBiH plata) smanjeni za oko 300 KM. 

Na sjednici je potvrđeno kako je ova odluka prihvaćena, kako je istaknuto - usvojena je jednoglasno, te je stupila na snagu, ali je pojašnjenjo da se radi o "usklađivanju zakonskih akata". Nakon što su mediji preuzeli Twitter status delegata Kojovića, Skupština je 'planula', Kojovića su optužili za populizam i nemoral.

Kojović je podvukao kako su njegovi potezi legalni i realni, a podsjetio je kako je više puta protivio bespotrebnom trošenju.

Kemal Ademović je Kojovića optužio za nemoralnost. On je istakao da dijeli mišljenje kako svaka vrsta povećanja plata u ovim vremenima nije moralna, ali da je nemoralno da Kojović, koji je po njegovim riječima, otišao na "parlamentarnu platu, "ovako govori o ovakvim stvarima".

Delegat Dino Konaković je istakao kako potez Kojovića nije bio korektan, te je doveo njegovu istinitost pod znak pitanja. On je dodao da je "danas teško biti političar", te je kazao kako su informacije koje su plasirane "dobro osmišljene".

Tarik Haverić pozvao je na smanjenje tenzije, dok je Dževad Rađo poručio: "Ako imate zakon na višem nivou, odnosno Federalnom, taj zakon moraju provoditi niži nivoi vlasti. Ti stavovi su jasni."

Esad Radeljaš (BOSS) kazao je: "Meni je smanjena plata, na 552 KM, pa bih pozvao kolegu Kojevića da napiše istinu. Moja stranka i ja nemamo veze sa ovim što ste napisali."

Rasprava je trajala skoro do ponoći kada je okončana naredbom radnicima GRAS-u da odmah okončaju štrajk. 'Zahtjev' nije prihvaćen.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak