'Ranjena bolnica', film o ratnoj ulozi ljekara u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
'Ranjena bolnica', film o ratnoj ulozi ljekara u Sarajevu

Agencija Propaganda iz Sarajeva producirala je dokumentarni film o ratnoj ulozi ljekara Opće bolnice Prim.dr. Abdulah Nakaš, autorice novinarke Merime Spahić, javlja Fena.

Ovo je ratna priča istinskim herojima koji su u nemogućim uslovima radili, žrtvovali vlastite živote kako bi spasili pacijente u Sarajevu od 1992- 1995. godine, bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost.

Dokumentarni film je ispričan kroz prizmu tadašnjeg dječaka Marka koji je u Sarajevu teško ranjen, kojem je geler granate skoro otkinuo nogu. Marko je danas zdrav, sretan i uspješan atletičar i živi u Zagrebu, a zahvaljujući ljekarima koji su se u nemogućim uvjetima borili za njega.

Film traje 41 minutu, sniman je u februaru i martu 2013. godine, a priča o bolnici je trajni dokument zasnovan na svjedočenju i humanosti ljekara, ali i hrabrosti i snazi građana Sarajeva da prežive 1.425 dana opsade grada.

U filmu su zastupljene izjave brojnih aktera i sudionika barbarskog uništavanja grada, a među njima su: Valerijan Žujo, doktori:  Šukrija Đozić, Milan Mandilović, Milena Lovre-Bilbija, Jasmina Gutić, Ibrahim Pačo, bivši direktor Opće bolnice dr. Bakir Nakaš, estradna umjetnica Hanka Paldum, bivši direktor Privredne banke, amputirac, Božo Pašagić, Don Luka Brković i drugi.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak