Ramiz, sin čika Miše, skuplja potpise za peticiju: Kome smeta čistač cipela u Titovoj?

Radiosarajevo.ba
Ramiz, sin čika Miše, skuplja potpise za peticiju: Kome smeta čistač cipela u Titovoj?

"Neki me zovu Čika Mišo 2. Ja sam nastavio tradiciju i toga ću se držati i hvala velika građanima grada Sarajeva. Moram reći da sam najzahvalniji gradonačelniku, gospodinu Ivi Komšiću. Meni je žena umrla prije dva mjeseca i on i njegovo osoblje su mi pomogli da je sahranim, jer nisam imao od čega. Pomogli su mi i kada mi je babo umro. Molim vas da to objavite."

(People of Sarajevo)

Prije godinu i po, tačnije u januaru 2014. godine glavno gradsko šetalište ostalo je bez svog čistača cipela, ali ne samo to, otišla je sarajevska legenda - čika Mišo.

Čika Mišo rođen je 1931. godine na Kosovu, a pravo ime mu je bilo Husein Hasani. Šezdeset godina je radio kao čistač cipela, a prije dvadesetak godina se preselio na Titovu ulicu. Nakon njegove smrti, tradiciju čistača cipela u Titovoj ulici nastavio je njegov sin Ramiz.

Ramiz se s početka priče zahvaljivao vlastima na pomoći i svemu što su učinili za njega, a danas? Danas Ramiz više nema svoje radno mjesto.

Ramiza već neko vrijeme nema gdje je mu je otac bio, ispred McDonaldsa. Pričali smo danas s njim i kazao nam je da je ogorčen na stav vlasti.

"Moj otac je tu radio godinama, logično je bilo da ću ga ja naslijediti, on je legenda ovoga grada. Ja sam radio do 25. maja, a onda su mi iz McDonaldsa rekli da moram ići, da ne mogu više biti tu. Ne znam zašto", govori Ramiz za Radiosarajevo.ba.

Pokrenuo je peticiju kojom bi, kako kaže, mogao vratiti svoje mjesto koje zaslužuje.

"Ja sam 4. juna pokrenuo peticiju i do sada sam skupio oko dvije hiljade potpisa, ne znam koliko mi treba, ali ću i dalje skupljati. Obraćao sam se gradonačelniku, koji mi je pomogao prethodno, ali nikad nisam dobio odgovor. Išao sam i kod načelnika Općine Centar Dževada Bećirevića, ali uzalud", tužno govori ovaj čistač cipela.

Kome smetaju dugogodišnja tradicija u Titovoj ulici i ovaj čistač cipela?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak