Ramazan (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Ramazan (VIDEO)


Ramazan koji ove godine počinje 11. avgusta, za muslimane je sveti mjesec jer je u njemu počela Objave Kurana, u mubarek noći Kadra. To je deveti mjesec po islamskom kalendaru, tokom kojega je musimanima naređen post.

Ramazanski post je treći stub islama, odnosno jedna od pet praktičnih dužnosti muslimana, a ostvaruje se tako što se od zore do zalaska sunca ne konzumira bilo kakva hrana, piće (uključujući i vodu), duhan, te se uzdržava od seksualnih odnosa.

U vrijeme ramazana od vjernika se očekuje da slijede učenje Muhameda, što uključuje i nastojanje oko boljih međuljudskih odnosa. Važnost se pridaje čistoći misli i djela. Po riječima Poslanika Muhameda, uz jelo i piće, stvari koje kvare post su: laž, psovka, ogovaranje, kleveta i strastven pogled.

Post se prekida u trenutku zalaska sunca. Taj dnevni obrok zove se iftar, a dobro je djelo organizirati iftar za prijatelje, rodbinu i sl.

Od obaveze ramazanskog posta izuzeta su djeca i mentalno zaostale osobe, dok se nekim skupinama dozvoljava odgoditi post:
1. ženama nakon poroda i u vrijeme mjesečnice obvezne su odgoditi post (i sve druge islamske dužnosti) i nadoknaditi ga kasnije
2. putnicima
3. ratnicima
4. bolesnicima
5. onima koji ne mogu post izdržati zbog teških poslova
6. iznemoglima od starosti
7. ženama u trudnoći i dojenju ako ne mogu post izdržati.

Sve ove skupine dužne su kasnije kroz godinu nadoknaditi post dan za dan (da ne stigne sljedeći ramazan,a da nisu napostili prethodni) ili nahraniti po jednog siromaha za svaki propušteni dan posta.

Ramazanski post nije samo sustezanje od jela i pića već pokušaj oplemenjivanja ljudskih karaktera i osobnosti dodatnom strpljivošću, mirotvorstvom, suosjećajnošću i dr. Njergove koristi su:
1. Post je vježba izdržljivosti, snage volje i vjere. Musliman odlučuje postiti da bi ispunio obvezu prema Allahu i tako učvršćuje svoj karakter uskraćujući si ispunjenje osnovnih ljudskih potreba: za jelom i pićem.
2. Post je sredstvo promicanja solidarnosti sa onima koji žeđaju i gladuju zbog siromaštva, a ne svojom voljom.
3. Post je u službi zdravlja. Smatra se da se uz post tijelo lakše očisti od nagomilanih štetnih tvari.

Teravije i mukabele
Sunitski muslimani u ovom mjesecu mole navečer u džamijama dodatne molitve Taraweeh (teravije) koje su do tri puta dulje od dnevnih. Teravija namaz nije obavezan, već dobrovoljan. Također, njegova duljina nije fiksna nego je poželjno oduljiti ga.

Ramazan je za muslimane svet po tome što se vjeruje da je u njemu započela objava Kur'ana poslaniku Muhamedu. Jedna od deset posljednjih noći ramazana (nije tačno naznačeno koja, ali muslimanski učenjaci pretpostavljaju da je 27.) naziva se Laylat-al Qadr, to je noć kada je Muhamed primio prve stihove (ajete) Kur'ana. Muslimani se trude tokom ramazana pročitati čitav Kur'an, po uzoru na Muhameda. Važno je, međutim, razumjeti značenje pročitanog i njegova primjena u svakodnevici.


Sadekatul-fitr (ili zekatul- fitr)
Sadekatul-fitr je bajramski doprinos koji muslimani daju (u ime Allaha) siromasima krajem ramazana, pred Bajram. Najniži iznos sadekatul- fitra određuje se u najzastupljenijoj namirnici u određenoj zemlji npr. pšenici, ječmu, riži, datuljama i sl. Islamske zajednice to preračunavaju u novac jer je dopušteno dati protuvrijednost u novcu u približnoj vrijednosti jednodnevne ishrane za jednu osobu. Taj se doprinos daje da bi siromašni bili pošteđeni oskudice i traženja milostinje na Bajram.

Uz sadekatul- fitr muslimani uobičajeno u mjesecu ramazanu daju i zekat, čime ispunjavaju četvrtu praktičnu dužnost islama (četvrti od pet stubova islama).

Nije običaj je da se mjesec ramazana čestita, ali se postačima zaželi da im mjesec posta prođe u zdravlju.

U svojoj ramazanskoj porukci hafiz Sulejman Bugari objašnjava suštinu ramazanskog posta
http://www.youtube.com/watch?v=mJza4V7lZLg


wikipedia/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak