Radovi u Zagrebačkoj ulici usporeni: Nadležni obećavaju uplatu novca

Radiosarajevo.ba

Rekonstrukcija stupske petlje i izgradnja južne longitudinale dva su projekta koja su godinama najavljivana. To su projekti čijom bi se realizacijom u velikoj mjeri smanjile saobraćajne gužve u glavnom gradu BiH.

FOTO: Južna longitudinala - gradilište bez radnika 

Prije nekoliko mjeseci radovi su konačno i počeli, ali je u posljednjim sedmicama većina radnika povučena sa gradilišta. Razlog - neuplaćivanje novca izvođačima radova koji su ostali bez mogućnosti da i dalje rade na pomenutim gradilištima.

Prema riječima ministra saobraćaja Kantona Sarajevo Jusufa Bubice, radovi nisu u potpunosti obustavljeni na saobraćajnicama, ali su u dobroj mjeri usporeni.

Izvođačima je nestalo para jer finansiraju projekat već šest mjeseci, a nisu naplatili ni fening. Sada izvođači nemaju sredstava kako bi nastavili radove, ističe Bubica. Međutim, izgradnja bi u narednim danima ponovo mogla biti intenzivirana jer bi novac izvođačima radova mogao biti uplaćen.

"Sva procedura je provedena i čeka se da ministar finanasija BiH Nikola Špirić potpiše nalog. To je kod njega na stolu i čim on potpiše nalog za plaćanje, to ide na naplatu. Kako god bilo, to će dok prođe procedura, trajati dva-tri dana. Kad pare budu prebačene, izvođač radova nastavlja raditi u punom kapacitetu", ističe Bubica.

Izvođaču radova, kako kaže Bubica, bit će prebačene pare za dosad urađene radove, te avans koji je trebao biti uplaćen.

"Ovo će biti prvo plaćanje, s tim da smo mi zbog komplikovanosti državne situacije kazali da avans dajemo sa zakašnjenjem, ali zato sve dosad izvedene radove plaćamo odmah. Mi smo rekli da nam ispostave račune za sve izvedene radove plus avans i odmah ćemo prebaciti pare. To će njima dati dovoljno vjetra u leđa da mogu nastaviti raditi u punom kapacitetu i da ispoštuju ugovorene rokove bez prolongiranja", naglašava Bubica, piše Oslobodjenje.ba.

Iako je došlo do usporavanja izgradnje, prema Bubicinim riječima, to neće uticati na rok za završetak radova.

"To neće uticati na završetak radova. Južna longitudinala će biti završena početkom juna iduće godine. Ista situacija je i sa stupskom petljom. Sve se odvija paralelno i nema nikakve razlike. Ovim nalogom bit će obezbijeđene sve potrebne pare, ali neće biti u potpunosti isplaćene izvođaču radova, već će se mjesečno isplaćivati u skladu sa urađenim na terenu", zaključuje Bubica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak