Radovi na južnoj longitudinali ne idu po planu

Radiosarajevo.ba
Radovi na južnoj longitudinali ne idu po planu

Građani Sarajeva su uznemireni i zabrinuti zbog zastoja u radovima na izgradnji južne longitudinale od mosta Suade i Olge (bivšeg Vrbanja mosta), do ulice Derviša Numića i skretanja za Vraca.

Pogledajte kako će izgledati južna longitudinala 

Ulice su zatrpane, gužve su svakodnevne, a na gradilište dolazi samo nekoliko radnika. Radovi su usporeni, i očigledno je da ne ide baš sve po planu.

To nam je potvrdio Jusuf Bubica, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo.

"Radi se o tome da nismo uplatili avans koji smo bili dužni uplatiti i firma koja je izvođač radova je opravdano obustavila radove. Na potpisivanje tog ugovora smo čekali šest mjeseci, jer postoji procedura oko potpisivanja ugovora", rekao je Bubica za Radiosarajevo.ba.

Napomenuo je da su ugovori potpisani prošle sedmice, te da je dokumentacija poslana Evropskoj banci za obnovu i razvoj, te bi sredstva trebala biti operativna u narednih sedam dana, nakon čega će biti proslijeđena izvođaču radova. Dodao je i da je firma, koja je izvođač radova ipak uradila dobar dio posla, iako nije dobila sredstva.

"Krajnji rok za završetak radova nije ugrožen, te bi radovi na južnoj longitudinali trebali biti okočani do aprila naredne godine", napominje ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Jusuf Bubica.

Podsjećamo, na dionici puta od mosta Suade i Olge do skretanja za Vraca mijenjat će se sve podzemne instalacije, kanalizacija, voda, struja i telefon i sve će biti izmješteno u zeleni pojas. 

Po završetku radova bit će u funkciji četiri saobraćajne trake, po dvije za svaki smjer kretanja širine 3,25 metara. Radit će se i dvije pješačke staze široke po tri metra, te dvije biciklističke staze široke po metar i po.
Vrijednost ovih radova je oko 4,5 miliona konvertibilnih maraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak