Radovi na izgradnji gondole Jahorina - Pale u punom jeku

Radiosarajevo.ba
Radovi na izgradnji gondole Jahorina - Pale u punom jeku

Radovi na izgradnji gondole Pale - Jahorina (gondola 'Jahorina expres') su u toku i trenutno se radi na izgradnji ugostiteljskog objekta u donjem dijelu skijališta i polazne stanice, kazao je Agenciji Fena Veljko Golijanin, direktor i vlasnik firme koja je izvođač radova.

"Uporedo se s vrha Jahorine prokopava trasa kablova struje, signalnih i optičkih kablova, dakle radovi su punom jeku", kazao je Golijanin.

Bit će izgrađena tri objekta - na polaznoj stanici, među stanici i izlaznoj stanici gdje će biti ugostiteljski objekat s kancelarijom turističkog biroa, ski lokalom i servisom za skije i za bicikla. Parking na ulazu u gondolu, koji je prvobitno bio planiran za oko 500 putničkih vozila, je  proširen na 1.000 parking mjesta.

On kaže kako za predstojeću skijašku sezonu neće biti završen projekt, s obzirom na finansijsku situaciju.

"Očekujemo učešće Vlade RS-a u jednom dijelu sufinansiranja, ali oni nisu u situaciji sada da učestvuju", kazao je Golijanin i dodao kako se nada da će u ovoj godini biti u funkciji jedna staza za skijaše.

U finansiranju projekta osim firme koja je izvođač radova i učestvuje sa 60 posto su i Vlada RS, a jednim dijelom će učestvovati i talijanska kompanija.

"Dobili smo pismo namjere firme iz Italije koja je radila šestosjede na Jahorini i oni su zainteresirani da učestvuju u opremi. Mi od Vlade RS očekujemo oko 20 posto sredstava i onda bi mogao biti završiti kompletan projekt", kazao je Golijanin.

Ovim projektom Jahorina dobija 15 kilometara novih staza, a sada ima oko 30 kilometara staza.

"To su ogromni sadržaji i ne možemo precizirati kolika je vrijednost projekta. Koliko imamo para toliko ćemo uložiti u projekt. Ako kažemo 15 - 20 miliona eura to nije cifra koja je krajnja, koliko se može uložiti u ovaj potencijal Jahorine", kaže Golijanin.

Savremenom gondolom, kakva se može vidjeti u vodećim evropskim turističkim destinacijama, do Jahorine će se stizati za petnaestak minuta.

Projekt gondole ima izuzetan ekološki značaj jer će rasteretiti Jahorinu od velikog broja automobila i autobusa i obogatiti njenu turističku ponudu.

Na trasi gondole od Pala do Jahorina bit će 40 stubova, 18 do međustanice na Ravnoj planini, i još 22 do vrha.

Polazna stanica je udaljena 700 metara od magistralnog puta Sarajevo - Pale - Prača, na nadmorskoj visini od 920 metara. Razdaljina do međustanice iznosi 3.100 metara i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.411 metara na Ravnoj planini. Udaljenost do vrha iznosi još 3.502 metra s nadmorskom visinom od 1.581 metra, a izlazi iznad Hotela Bord na Jahorini, što značajno doprinosi direktnoj povezanosti skijaša sa stazom te pješaka s ulicom.

Ukupna visinska razlika je 661,10 metara, a ukupna dužina trase je 6.602 metara.

Kapacitet jedne kabine je osam putnika, što omogućava prijevoz njih 2.000 tokom samo jednog sata.

Realizacijom projekta dat će se i značajan doprinos u zaštiti čovjekove okoline. Prijevoz gondolom po pravilu je osnovni vid prijevoza za najpoznatije turističke centre širom svijeta, koji najveću pažnju posvećuju ekološki čistom okruženju.

Projekt gondole Jahorina Express je 2011. godine dobio nagradu za Evropski ekološki poslovni projekt godine Bosne i Hercegovine od EPUBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak